Beavatási szertartás címén 39 törvénytelen gyilkosságot követtek el ausztrál katonák Afganisztánban

2020. november 27. – 09:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ausztrál hadsereg különleges feladatokra kiképzett alakulatának 19 katonája összesen 39 törvénytelen gyilkosságot követett el fegyvertelen rabok és civilek ellen Afganisztánban 2009 és 2013 között – derült ki egy múlt héten nyilvánosságra hozott jelentésből.

A dokumentum szerint a rangidős parancsnokok egy beavatási szertartás keretében kényszeríthették gyilkosságra az újoncokat.

Az ügy miatt fegyelmi vizsgálatot indítanak az ausztrál hadsereg 13 katonája ellen, aminek vége a menesztésük lehet – jelentette be Rick Burr, az ausztrál hadsereg vezetője, hozzátéve, a szóban forgó katonák egyike sem tagja annak a 19 fős csoportnak, amely a bűncselekményeket elkövette, rájuk feltételezhetően bírósági eljárás vár majd.

Ausztrália még 2016-ban indított vizsgálatot a különleges erők 2005 és 2016 közötti viselt dolgai ügyében, miután a helyi médiában olyan vádak jelentek meg, hogy katonáik több alkalommal is fegyvertelen férfiakat és gyermekeket öltek meg. A leírások szerint a gyilkosságok egyike sem tűzharc közben történt, és nem is olyan körülmények között, hogy azt tévedésnek lehetne mondani. A vizsgálat során több mint húszezer dokumentumot és 25 ezer képanyagot dolgoztak fel, és 423 tanút hallgattak meg. Scott Morrison ausztrál miniszterelnök a múlt héten megígérte Asraf Gáni afgán elnöknek, hogy felelősségre vonják az elkövetőket – írja az MTI.

Ausztrália 2002-ben csatlakozott az amerikai haderő afganisztáni hadműveleteihez az Egyesült Államok szövetségeseként. 2001 és 2014 között több mint 26 ezer ausztrál katona szolgált Afganisztánban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!