A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján sugárzott sztereotip műsort a nőkről az olasz köztévé

2020. november 26. – 18:27

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán, a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján az olasz Rai 2 közszolgálati csatorna olyan műsort sugárzott, amelyben Emily Angelillo balerina és rúdtáncos arról adott „tanácsokat” a nőknek, hogy hogyan kell szexin bevásárolni. A fiatal nézőknek szánt Detto Fatto című műsor legutóbbi epizódja nagy felháborodást váltott ki Olaszországban, ezért a Rai fel is függesztette a műsort, írja a Guardian.

Angelillo produkciója a tűsarkú cipő viseléséről és a bevásárlókocsi figyelemfelhívó használatáról már annyira sztereotipikus volt, hogy a nézők akár iróniának is gondolhatták volna, de aztán kiderült, hogy nem a kifigurázás volt a műsorkészítők célja. Az adáson rengetegen, köztük politikusok is felháborodtak, Teresa Bellanova mezőgazdasági miniszter például azt írta Facebook-oldalán, hogy: „Meddig kell még hamis és sztereotipikus módon beszélnünk a nőkről? Mindig tűsarkúkról, szexi mozdulatokról, a tökéletességről van szó állandóan.”

Az egyre nagyobb nyomás miatt a Rai elkaszálta a műsort, Fabrizio Salini vezérigazgató vizsgálatot rendelt el az epizód miatt, aminek szerinte semmi köze a közszolgálatiság szelleméhez és a Rai szerkesztőségi elveihez. Bianca Guaccero, a műsor házigazdája elnézést kért az epizód felszínességéért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!