Nagy lépést tett az EU az elektronikai eszközök élettartamának megnövelése felé

2020. november 26. – 11:01

Másolás

Vágólapra másolva

Annál, amikor az ember telefonja vagy laptopja idő előtt megadja magát, alighanem csak az idegesítőbb, amikor a szervizben kiderül, hogy a javítás nagyon bonyolult, költséges és időigényes feladat. Az eszközök élettartamának kitolása nemcsak azért lenne ideális, mert így kevesebb pénzt kellene költeni rájuk, az is fontos szempont, hogy ha kevesebb elektronikai cikket dobnak ki, kevesebb hulladék is keletkezik. Efelé tett most nagy lépést az Európai Unió, az Európai Parlament ugyanis elsöprő többséggel támogatta azt a határozatot, ami kötelezővé tenné a várható élettartamot és a javítás nehézségét mutató felirat feltüntetését a termékeken – írja a The Verge.

Az iFixit cikke szerint Európai Parlament 395 igen, 94 nem és 207 tartózkodás mellett fogadta el az ún. Right to Repair (javításhoz való jog) határozatot. Így az Európai Bizottság feladata lesz az, hogy kidolgozza és bevezesse a kötelező feliratozás rendszerét, ami egyértelmű, jól látható és könnyen érthető információval szolgál a vásárlók számára az adott termék várható élettartamáról, illetve szervizelhetőségéről a vásárlás pillanatában. Az EU célja ezzel a korai elavulás legyőzése és az elektronikai hulladék csökkentése, és bár a megvalósítás mikéntje egyelőre kidolgozásra vár, ha minden az eredeti terveknek megfelelően halad, 2021-ben már be is vezethetik a rendszert.

Ugo Vallauri, a Right to Repair kampány egyik alapítója elmondta, reméli, hogy a döntés nyomán az EU-ban hamarosan minden elektronikai termék esetében bevezetik majd a javíthatósági skálát, ami reményei szerint segíthet majd a vásárlóknak a felelős döntések meghozatalában. Ez a valóságban egy, az iFixit által évek óta használt, 1-től 10-ig terjedő skálát jelentene, ami a javítás költségei mellett annak egyszerűségét is figyelembe veszi. Franciaországban az EU-s döntéstől függetlenül már januártól érvényben lesz egy ilyen rendszer, Ausztriában pedig csökkentik a javításra vonatkozó adót. Egy nemrég készült felmérés alapján van is igény a javításra, az emberek nagy része ugyanis inkább javíttat, mint eszközt cserél, a többség véleménye szerint pedig ezért a gyártóknak felelősséget is kellene vállalni.

„A szavazás megmutatta, hogy a javításra vonatkozó irányelvek létrehozatalát nemcsak a felmérések, de az Európai Parlament is támogatja. A Bizottságnak most meg kell lovagolnia ezt a hullámot, és 2021-ben mielőbb meg kell valósítania az egész EU-ra kiterjedő javítási skálát, valamint a számítógépekre vonatkozó külön szabályokat”

– mondta Chloe Mikolajczak, a mozgalom egyik szószólója.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!