A költségvetési vétó visszavonására szólította fel a lengyel kormányt a parlament felsőháza

2020. november 25. – 23:54

Másolás

Vágólapra másolva

A lengyel parlament felsőháza, a szenátus felszólította a lengyel kormányt, hogy vonják vissza az Európai Unió következő költségvetésének elfogadását megakadályozó vétót. A szenátus álláspontja szerint a vétó ellentétes a lengyel érdekekkel. A javaslatot egy szavazat többséggel fogadták el az ellenzéki képviselők, írja az Euronews.

A javaslatot benyújtó Marcin Bosacki szenátor azt mondta, hogy az állásfoglalás nem tagadja a lengyel kormány vétójogát, és rámutatott arra, hogy a kormány idén júliusban már elfogadta a Lengyelország számára kedvező költségvetést. A szenátus határozata nem kötelező a kormányra nézve, és a lengyel parlament alsó háza a múlt héten ezzel ellentétes határozatot hozott.

A lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki csütörtökön Budapestre érkezik, hogy tárgyaljon Orbán Viktor miniszterelnökkel. A fő téma várhatóan a többéves pénzügyi keret (MFF) lesz, amivel Lengyelország és Magyarország koordinálni akarja az EU-költségvetésről szóló tárgyalási pozícióit.

Morawiecki szerdán elutasította Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének azon javaslatát, hogy az uniós költségvetési feltételrendszerről szóló lengyel és magyar kételyeket az Európai Unió Bírósága elé vigyék.

>>> A Telex legfrissebb híreit itt olvashatja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!