Aknára futott a Vörös-tengeren egy tankhajó

2020. november 25. – 19:24

Másolás

Vágólapra másolva

Aknára futott szerdán reggel egy olajtanker a Vörös-tengeren az as-Sukaik szaúdi olajterminálnál a szunnita királyság és Jemen határának közelében – írta szerdán az MTI az Ambrey hajózási biztonsággal foglalkozó brit magáncégre hivatkozva.

A görög TMS Tankers vállalat tulajdonban lévő, máltai zászló alatt hajózó, Agrari nevű tankeren a vízvonal fölött nagyjából egy méterre keletkezett rés. A legénységnek nem esett baja, és biztonságban vannak.

A hajó továbbra is a partvidék közelében tartózkodik, fedélzetére szaúdi tisztségviselők érkeztek, de Rijád egyelőre nem erősítette meg az incidensről szóló híreket. Az Ambrey tényként közli, hogy a robbanást egy akna idézte elő a kikötőhöz tartozó tengeri térség határain belül. A szaúdi al-Arabija tévé viszont arról ír, hogy a szaúdi biztonsági erők semmisítettek meg egy robbanóanyaggal megtömött hajót, és a tankeren a detonáció repeszei okoztak sérüléseket.

A Vörös-tenger déli vizei az elmúlt években számos veszélyt rejtenek a polgári hajózás számára. A szeszélyes időjárása miatt Báb el-Mandeb-nek (A siralom kapujá-nak) nevezett, alig negyven kilométer széles szoros és az északra elterülő vizeken naponta csaknem négymillió hordónyi olajat szállítanak a rajta keresztülhaladó tankhajók a Szuezi-csatorna felé, és itt található több fontos szaúdi olajkikötő is.

Az Irán által támogatott jemeni húszi felkelők előszeretettel zargatják a tankereket, és rakétáikkal több sikeres (és még több sikertelen) rakétacsapást hajtottak végre olyan északi olajelosztók ellen is, mint Dzsidda, a Vörös-tenger déli részén pedig pont kedden szedett fel a szaúdi haditengerészet öt aknát.

Az ország északi részén lakó, a síitákhoz közel álló zaidi felekezethez tartozó törzsek 2004-ben egyesültek egy szeparatista mozgalomban. A néhai alapítójukról húsziknak nevezett egységfront túlélte az ország szunnita többségét képviselő kormány támadásait, sőt, 2014-ben elfoglalta a fővárost, Szanaát, majd 2015 elején Áden kikötővárosát. Az Irán által támogatott milícia sikerei elfogadhatatlanok voltak Szaúd-Arábia és arab szövetségesei számára, ezért a friss trónörökös, Mohamed bin Szalmán vezetésével az Öböl-államok nagyszabású katonai intervenciós erőt trombitáltak össze, hogy így helyezzék vissza a hatalomba a velük szövetséges kormányt. Azonban döntést csaknem hat évvel, és több tízezer áldozattal később sem sikerült kicsikarni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!