Elmúlt az omlásveszély a Notre-Dame huszártornya körül

2020. november 24. – 19:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kevesebb mint hat hónap alatt sikeresen befejeződött kedden a párizsi Notre-Dame-székesegyháznál a tavalyi áprilisi tűzvész nyomán leomlott huszártorony körüli deformálódott állványzat elbontása, és ezzel elhárult az omlásveszély.

Az MTI híre szerint a 40 ezer elemből álló, 200 tonna összsúlyú és felében legalább 40 méter feletti magasságban lévő állványzat elbontásának nehéz és veszélyes munkálatai lassan haladtak, mert egyszerre csak négy alpinista dolgozhatott a megrongálódott állványzaton és erősebb szélben szüneteltetni kellett a bontást. A munkát egy 80 méter magas toronydaru segítségével végezték.

A bontás végével elkezdődhet az épületstabilizációs munkák utolsó fázisát – mondta Jean-Louis Georgelin, a Notre-Dame újjáépítéséért felelős kormánybiztos kedden a helyszínen. Következő lépésként egyfajta „esernyőt” építenek a templom fölé a katasztrófa és a bontási munkák nyomán részben nyitottá vált belső tér védelmére.

A Notre-Dame állványzatán 2019. április 15-én, felújítás közben terjedtek el a lángok, amikben megolvadtak és deformálódtak az állvány darabjai. A leomlott huszártorony 1860-ban épült Eugene Viollet-le-Duc tervei alapján, miután az eredetileg 1250-ben épített szerkezetet 1786 és 1792 között lebontották.

Kövess minket Facebookon is!