Több mint háromszáz belarusz tüntetőt vettek őrizetbe

2020. november 23. – 14:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap több mint háromszáz tüntetőt vettek őrizetbe Belaruszban – közölte az MTI.

Már tizedötödik alkalommal tüntettek Alekszandr Lukasenko államfő távozása ellen, az AFP francia hírügynökség a résztvevők létszámát több tízezerre becsülte. Hrodnából és Bresztből is jelentettek demonstrációkat. A tüntetés hivatalos elnevezése „Fasizmus elleni menet” volt, a szervezők így reagáltak arra, hogy Lukasenko a minap fasisztáknak nevezte a tüntetőket.

Belarusz nyugdíjasok tüntetnek – Fotó: MTI/EPA
Belarusz nyugdíjasok tüntetnek – Fotó: MTI/EPA

A rendőrség az engedély nélkül tartott tüntetés elején megkezdte az őrizetbe vételeket, és hanggránátokkal oszlatta a tömeget. A közösségi médiában többen is beszámoltak arról, hogy több lakóház udvarában összecsapások voltak a rohamrendőrökkel. A belügy 345 ember őrizetbe vételéről tájékoztatott.

Lukasenkót az augusztus 9-i, vitatott tisztaságú elnökválasztáson a hivatalos adatok szerint a szavazatok 80,1 százalékával választották meg a hatodik mandátumára. Ezeket a választásokat sem az ellenzék, sem a nagyhatalmak, sem a nemzetközi megfigyelők nem ismertek el tisztességesnek. Emiatt Minszkben minden hétvégén tüntetnek Lukasenko ellen, aki nem hajlandó lemondani, ehelyett közelebbről meg nem nevezett alkotmányreformokat ígért.

Az utcai tüntetések új erőre kaptak, miután november 11-én Roman Bondarenko 31 éves festőművészt rendvédelmiek az utcán bántalmazták, és a kórházban belehalt sérüléseibe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!