Félmilliós várost támadna az etióp hadsereg, aggódik az ENSZ

2020. november 23. – 12:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A civilek védelmére szólította fel az etióp hatóságokat az ENSZ, miután kiderült, hogy az ország hadserege arra készül, hogy megtámadja egy etióp szövetségi állam, Tigré fővárosát, Mek'elét. – írta meg a BBC.

Az északon elhelyezkedő Tigré szövetségi államot hetek óta a Tigré Népi Felszabadítási Front (TPLF) tartja ellenőrzése alatt. A hadsereg 72 órát adott, hogy letegyék a fegyvert a régióban, és figyelmeztette Mek'ele 500 000 lakosát, hogy „be fogják keríteni” és megtámadják a várost . A TPLF így is folytatni akarja a harcot.

„A hatóságoknak garantálniuk kell a civilek és az egészségügyi dolgozók biztonságát” – mondta Catherine Sozi, az ENSZ etiópiai humanitárius koordinátora. Kenneth Roth, a Human Rights Watch ügyvezető igazgatója szerint „Etiópiának kötelessége még a Mekelle-ben tartózkodókat is kímélni a kártól, nem csak azzal fenyegetni, hogy” nem lesz kegyelem „.

Menekült tigrinyák a szudáni határnál. Fotó: MTI/AP
Menekült tigrinyák a szudáni határnál. Fotó: MTI/AP

A hadsereg szóvivője vasárnap arra szólította fel a város lakóit, hogy ”mentsék magukat”, mielőtt a várost támadás alá vennék.

A legészakibb tartományban lakó tigrék (vagy tigrinyák) nem a legnépesebb nemzetiség: a 109 milliós Etiópiában ötmillió fő alatt van a létszámuk. A konfliktus során már több száz ember életét vesztette, és ezreknek kellett elhagyniuk otthonukat. Az ENSZ emiatt humanitárius válságtól tart.

A Telex legfrissebb híreit itt találja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!