Nyaktilót cipeltek tüntetők a guatemalai kongresszusi épülethez

2020. november 22. – 14:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több ezer feldühödött tüntető vonult utcára szombaton Guatemalavárosban, hogy tiltakozzon a héten elfogadott költségvetési törvény ellen és Alejandro Giammattei elnök lemondását követelje. A közelmúlt természeti csapásai és a koronavírus által sújtott ország lakóit különösen rosszul érintette, hogy a 2021-re tervezett költségvetés megszorításokat vezetne be, kevesebb pénz jutna például egészségügyre, oktatásra, emberi jogokra, és eközben a törvényhozók megnövelnék a saját költségeik elszámolására rendelkezésre álló keretet.

Az al-Dzsazíra szerint a tüntetők követelései többfélék: elnöki vétó a törvényre, a korrupt politikusok büntetőjogi felelősségre vonása, távozás a hatalomból. A tüntetők többsége békésen gyülekezett a főtéren, de néhányan felgyújtották a kongresszus – szombaton éppen üresen álló – épületének egy részét, és a kapujához odacipeltek egy nyaktilót. (Erről a videót ide kattintva lehet megnézni.)

Ez volt az eddigi legnagyobb megmozdulás az elnök ellen a Reuters szerint. A rendőrök könnygázt vetettek be, többen kórházba kerültek. 22 embert őrizetbe vettek. Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet sok panasz érkezett rendőri túlkapásokra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!