Román kormányfő: Vannak, akik a jó Orbannak szoktak hívni

2020. november 20. – 13:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ludovic Orban román miniszterelnök szerint a helyreállítási terv Magyarország és Lengyelország általi vétózása hátrányosan érinti az egész Európai Uniót, írja a Transindex erdélyi magyar hírportál.

Orban úgy vélekedett: minden uniós – köztük minden magyar – állampolgárnak érdeke a helyreállítási terv mielőbbi elfogadása, hiszen ez az európai finanszírozás „a gazdasági talpra állás egyik alappillére”, és bármilyen halasztás hátrányosan befolyásolja a polgárok életminőségét.

A román kormányfő elutasította a magyar és lengyel érveket, hangsúlyozta, hogy

„a jogállamiság érvényesülése minden adófizetőnek biztosítékot jelent arra, hogy a pénzt korrekten költik el”.

Szerinte az országok vezetőinek tettei az unió egységét, intézményeinek működését kell szolgálnia. Orban a Politicónak is nyilatkozott, ebben az interjúban megismételte, hogy Magyarországnak és Lengyelországnak el kell fogadnia a helyreállítási alaphoz csatolt feltételeket.

A France24 szerint a magyar miniszterelnök nevével való hasonlóságról is kérdezték, amire Ludovic Orban úgy felelt: „a tetteink alapján ítéljenek meg minket”. Aztán azzal viccelődött, hogy vannak, akik őt „a jó Orbannak” szokták hívni.

A román vezetők az ország újjáépítését lehetővé tevő „hatalmas lehetőségként” üdvözölték a júliusi EU-csúcson született megállapodást, amely szerint a válság hatásainak enyhítését célzó helyreállítási alapból és az Európai Unió 2021–2027-es költségvetéséből együttesen mintegy 80 milliárd euró jutna Romániának.

Az uniós költségvetési csomag ellen emelt magyar vétót Orbán Viktor szerdán azzal magyarázta: objektív kritériumok hiányában és a jogorvoslat lehetősége nélkül nem lehet az Európai Unióban a tagállamokat büntetőeljárás alá vonni a jogállamiságra hivatkozva.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Lepj meg minket karácsonyra!

Legyél a rendszeres támogatónk!

A Telex csak tőled függ.

Támogatom