Pompeo első amerikai külügyminiszterként izraeli telepeket látogatott meg

2020. november 19. – 21:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mike Pompeo személyében először keresett fel izraeli telepeket Ciszjordániában amerikai külügyminiszter, jelentette a helyi média. Pompeo izraeli útjának második napján, jeruzsálemi tárgyalásai után megtekintette a Rámalláh közelében, Jeruzsálemtől mintegy 15 kilométerre található, Piszgot nevű ciszjordániai pincészetet.

Pompeo egy éve már a korábbi amerikai állásponttól eltérve kijelentette, hogy a telepek nem sértik a nemzetközi jogot, írja a BBC.

A palesztinok széles körben elítélték az amerikai külügyminiszter látogatását, mert úgy vélik, hogy ezzel az amerikai kormányzat jóváhagyja az izraeli jogsértést, ugyanis a nemzetközi jog nem engedélyezi megszállt területre civil lakosság telepítését, és ott gazdasági vállalkozások létrehozását, írja az MTI.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a Golán-fennsíkon – Fotó: Patrick Semansky / POOL / AFP
Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a Golán-fennsíkon – Fotó: Patrick Semansky / POOL / AFP

Pompeo Ciszjordánia után az 1967-ben Szíriától elfoglalt Golán-fennsíkra utazott helikopterrel. Ez az első alkalom, hogy magas rangú amerikai tisztviselő felkereste a stratégiai fennsíkot, mióta 2019 márciusában az amerikai kormány elismerte Izrael Golán-fennsík feletti szuverenitását.

A BBC azt írja, hogy Joe Biden január 20-i elnöki beiktatása után várhatóan visszatér a korábbi amerikai állásponthoz a telepek ügyében, de azt mondta, hogy nem fogja semmissé tenni Donald Trump 2017-es döntését, amikor Jeruzsálemet Izrael fővárosaként ismerte el.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!