Új-Zélandon is a rendőrségi egyenruha része lesz a hidzsáb

2020. november 18. – 10:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A londoni és a skót rendőrség után Új-Zélandon is a rendőrségi egyenruha része lesz a hidzsáb, amit először a tervezésben is részt vevő, a szervezetbe nemrég belépett Zeena Ali viselhet majd. A rendőrség szóvivője elmondta, hogy a céljuk az, hogy egy befogadó, az ország sokszínű társadalmát megfelelően képviselő szervezetet szeretnének létrehozni, Ali pedig reméli, hogy így olyan nők is megfontolják majd a szolgálatot, akiknek korábban ez nem jutott eszébe – írja a BBC.

A rendőrség tájékoztatása szerint 2018-ban az iskolákat látogató rendőrök javaslatai nyomán kezdtek el dolgozni az egyenruhaként viselhető hidzsáb koncepcióján, amit végül Zeena Ali segítségével valósítottak meg. A rendőrnő a képzése során csak jó tapasztalatokkal gazdagodott, mint írta, a főiskolán halal ételeket és imaszobát is biztosítottak neki, úszás közben pedig hordhatott teljes testet fedő úszódresszt. A hidzsábot is ő kérvényezte először, a rendőrség pedig be is vonta őt a tervezésbe, ami miatt elmondása alapján különösen jó érzés ebben szolgálnia.

Forrás: @newzealandpolice / Instagram
Forrás: @newzealandpolice / Instagram

Szerinte nagyszerű érzés az, hogy az új-zélandi rendőrség hajlandó volt elfogadni a vallását és a kultúráját, az új egyenruha miatt pedig olyan nők is beléphetnek majd a szervezetbe, akik korábban nem tették volna. Fantasztikus érzés, hogy a rendőrség mindent megtett azért, hogy a hidzsáb ne csak a biztonsági és a egészségi előírásoknak feleljen meg, hanem a személyes preferenciáimnak is – tette hozzá. A 30 éves nő a christchurchi mészárlás után döntött úgy, hogy rendőr lesz, mert úgy érezte, rendőrként ő is segíthetett volna, de szerinte egyébként istöbb muszlim rendőrnőre van szükség. Mint mondta, a közösség tagjai félnek a rendőrségtől, és egy férfinak valószínűleg nem nyitnának ajtót, de ha több nő lenne a szervezet kötelékében, valószínűleg több bűntényt meg tudnának előzni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!