Az amerikai légvédelem idén is nyomon követi a Mikulás szánját

2020. november 18. – 18:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Még a világjárvány sem akadályozza meg, hogy az észak-amerikai légvédelmi parancsnokság (NORAD) segítségével a gyerekek megtudják, merre jár ajándékaival a Mikulás. – jelentette be a parancsnokság szerdán az MTI szerint.

A Mikulás és az amerikai légvédelem gyümölcsöző PR-kapcsolata 1955-ben egy téves hívással indult. Harry Shoup, a NORAD elődjét, a CONAD ezredesét ugyanis szolgálatban felhívta egy kislány, aki egy áruház újsághirdetésében hibásan nyomtatott számot tárcsázott, és azt hitte, magával a Mikulással beszél. Az ezredes úgy döntött, belemegy a játékba, és Mikulásként válaszolt.

Ezzel a telefonhívással indult a „NORAD Tracks Santa”, azaz „a légvédelem követi a Mikulást” hagyománya, melynek keretében rendszerint 150-160 önkéntes diszpécser fogadja a hívásokat a Colorado Springs-i Peterson légibázis konferenciatermében, két-három óránként váltva egymást, hogy válaszoljanak a kíváncsi gyerekkérdésekre. Karácsonyonként így összesen mintegy 1500-an vesznek részt több mint húsz órán át a telefonos ügyeletben, 130 ezernél is több hívásra válaszolva december 24-én este hat órától (ugye az Egyesült Államokban december 25-én érkeznek az ajándékok, és nem a Jézuska, hanem a Mikulás kiszállításában).

Azonban idén a koronavírus-járvány miatt kevesebb lesz az önkéntes, ezért kevesebb gyerek hívását tudja majd fogadni a „Mikulás”. A NORAD a központban dolgozókra és közvetlen családtagjaikra szűkíti a telefonos ügyeletben résztvevők körét, és őket is kikérdezik az egészségi állapotukról, lázat mérnek a munka előtt, és minden váltás után lesz egy fertőtlenítő kör. Az élőben nem kapcsolható gyerekeket felvételről fogják tájékoztatni arról, merre is tart az a bizonyos rénszarvas húzta szán, de 2020 lévén, már külön honlapon, az összes közösségi médiafelületen és mobilos alkalmazáson is lehet követni a Mikulás útját.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!