A monarchia mennyei, mi pedig idelent a pokolban vagyunk, mélyen alattuk, tudnunk kell, hol a helyünk

2020. november 17. – 12:50

Másolás

Vágólapra másolva

Királypárti tüntetés kezdődött Bangkokban a monarchia reformját célzó alkotmánymódosítások ellen, írja az MTI.

Kedden néhány százan utcára vonultak Bangkokban azért, hogy a thaiföldi parlament ne fogadja el a monarchia reformját is célzó alkotmánymódosításokat, amelyeket a kormány a hónapok óta tartó ellenzéki tüntetéseket követően terjesztett a törvényhozás elé. A helyszínre érkeztek a kormányellenes tüntetők is, akik ellen a rendőrség könnygázt is bevetett.

A parlament előtt összegyűlt királypárti tiltakozók egyik vezetője újságíróknak azt mondta, a javasolt alkotmánymódosítások a monarchia eltörléséhez vezetnek majd.

„Nem akarjuk, hogy bármit is változtassanak a monarchián” – jelentette ki egy másik tüntető -

„A monarchia mennyei, mi pedig idelent a pokolban vagyunk, mélyen alattuk, tudnunk kell, hol a helyünk”

– tette hozzá.

Beszámolók szerint később megjelentek a parlament előtt a reformokat követelő kormányellenes tüntetők is, akik közül többen megpróbáltak áttörni a parlament épülete köré vont kordonon, mire a rendőrség vízágyút és könnygázt vetett be a tömeg feloszlatására.

Fotó: REUTERS/Athit Perawongmetha
Fotó: REUTERS/Athit Perawongmetha

A rendőrség szóvivője közölte, az oszlatás előtt felszólították a tüntetőket, hogy hagyják el a helyszínt, és a rendőrség az ilyen esetekben alkalmazandó, nemzetközileg jóváhagyott szabályok szerint járt el.

Az ellenzék több hónapja tüntet Bangkokban, egyebek között a hat éve puccsal hatalomra került, majd vitatott választásokon megválasztott miniszterelnök lemondását, új alkotmányt elfogadását, továbbá az uralkodó alkotmányba foglalt jogkörének megnyirbálását és pénzügyi elszámoltatását követeli.

A parlament keddi ülésén a képviselők várhatóan megvitatják az alkotmánymódosításokról szóló javaslatokat, és a tervek szerint napirendre kerül a szenátus ügye is, amelynek 250 tagját a miniszterelnököt támogató hadsereg jelöli ki. A testületnek komoly szerepe volt Prajut Csan-Ocsa hatalmon maradásában a tavalyi, vitatott tisztaságú választások után.

Thaiföldön a világ egyik legszigorúbb felségsértési törvénye van érvényben, amely az uralkodó legenyhébb bírálatát is súlyos büntetéssel torolja meg, ami miatt már több külföldi is börtönbe került az országban.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!