Iszlamista tüntetők miatt szakíthatja meg Pakisztán a diplomáciai kapcsolatait Franciaországgal

2020. november 17. – 11:19

Iszlamista tüntetők miatt szakíthatja meg Pakisztán a diplomáciai kapcsolatait Franciaországgal
A Franciaországban publikált Mohamed karikatúra és Macron erről szóló kijelentése ellen tiltakozók francia zászlót égetnek 2020. október 31-én Karacsiban, Pakisztánban. Fotó: Akhtar Soomro / File Photo / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Befejezték kedden a Franciaországban ismét kiadott, Mohamed prófétáról készült karikatúrák ellen tüntető keményvonalas iszlamisták a demonstrációkat Pakisztánban miután megegyezésre jutottak az iszlámábádi kormánnyal – írja az MTI.

>>> A Telex legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<

A Tehrik-i-Labbaik (TLP) nevű pakisztáni radikális iszlamista mozgalom szóvivője, Idzsáz Asrafi újságíróknak azt mondta, a megegyezés értelmében a parlament

  • néhány hónapon belül napirendre tűzi a Franciaországgal való diplomáciai kapcsolatok megszakításának ügyét,
  • várhatóan hazaküldi a francia nagykövetet,
  • támogatja a francia áruk bojkottját,
  • továbbá szabadon engedi a mozgalom őrizetbe vett tagjait.

Hétfőn a tiltakozók a rendfenntartókkal is összecsaptak a főváros közelében, a demonstrálók téglákkal, kövekkel és botokkal támadtak a rendőrökre.

Franciaországban a Mohamedet ábrázoló, eredetileg a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilapban megjelent karikatúrákat azután publikálták újra, hogy október 16-án egy csecsen iszlamista Párizs közelében megölt és lefejezett egy tanárt, aki a szólásszabadságról tartott óráján bemutatta a képeket a diákjainak. A meggyilkolt Samuel Paty búcsúztatóján Emmanuel Macron elnök azt mondta, Franciaországban ezután is lehet a karikatúrákat publikálni, és az ország megvédi szekuláris értékrendjét a radikális iszlámmal szemben.

A muszlimok számára Mohamed bármiféle ábrázolása szentségtörésnek számít, a karikatúrák közlése. Macron bejelentése után több muszlim országban tüntetések robbantak ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!