Közel ötven év után fogta el a szökésben lévő gyilkost az FBI

2020. november 17. – 20:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az FBI bejelentette, hogy csaknem fél évszázad után sikerült letartóztatniuk Leonard Rayne Mosest, aki még 1971-ben szökött meg az őrizetből, írja az ABC News.

Martin Luther King 1968-as meggyilkolása után országszerte zavargások törtek ki az Egyesült Államokban. Április 6-án Moses és társai Molotov-koktélokat dobtak be egy pittsburghi házba, a házban tartózkodó Mary Amplo súlyos égési sérüléseket szenvedett, majd néhány hónappal később tüdőgyulladásban meghalt. Mosest a rendőrség letartóztatta, és 1970-ben első fokon életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték az akkor még csak 16 éves fiút. 1971 márciusában Moses ügyét a pennsylvaniai legfelsőbb bíróság elé terjesztették, ahol fellebbeztek a büntetése ellen, ügyvédei azzal érveltek, hogy még túl fiatal.

A fellebbezés sikeres volt, mivel új tárgyalást írtak ki az ügyben, de Moses ezt már nem akarta megvárni. 1971 június 1-jén a nagymamája temetésén vett részt Pittsburghben, amikor úgy döntött, hogy meglóg az igazságszolgáltatás elől. A szökésben lévő Moses felvette Paul Dickson személyazonosságát, amelyet legalább 1999-ig használt. Michiganban sokáig utazó gyógyszerügynökként dolgozott ezen a névén.

A lebukásához egy újabb bűncselekmény és a technológia fejlődése vezetett. Az FBI november 12-én letartoztatta a michigani Grand Blanc-ban lév otthonában. Moses ujjlenyomata ezután egyezést mutatott az 1968-ban levett ujjlenyomatával – mondta Michael Christman, az FBI pittsburghi különleges ügynöke az esetről tartott sajtótájékoztatón.

A Telex friss híreit itt találja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!