Varga Judit szerint az EU ki akarja éheztetni Magyarországot

2020. november 17. – 19:12

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden az uniós Általános Ügyek Tanácsában a jogállamiság és költségvetés ügyében vitáztak a tagállamok képviselői, Magyarországot Varga Judit igazságügyminiszter képviselte, és a Hvg.hu beszámolója szerint nem közeledtek az álláspontok.

A vitában a jogállamisági feltételrendszer alkalmazása mellett 13, ellene pedig 2 tagállam érvelt. Varga Judit a cikk szerint konfliktusba keveredett a levezető elnökkel, a német Michael Roth államminiszterrel, ugyanis azt mondta, hogy a jogállamiság egy ideológia, Roth azonban ezt visszautasította. Hozzátette,

„nem tudja elképzelni, hogy aki az EU-t autoriter rezsimekhez hasonlítja, az ezt komolyan is gondolja.”

A magyar minisztert nem tudták meggyőzni a hozzászólók arról, hogy elfogadható lenne a jogállamisági feltételek bevezetése az uniós támogatásokhoz való hozzáféréshez. A magyar kormány álláspontját ismertette, amely szerint amíg nincs mindenről megegyezés, addig semmiről sincs (vagyis hogy addig fogja az ország vétózni az uniós mentőcsomagot és a költségvetést, ameddig nem sikerül a magyar kormány számára is elfogadhatóan rendezni a jogállamiság-kérdést). Márpedig Magyarország szerint ez a jogállamisági megállapodás túllép azon, mint amiben az állam- és kormányfők júliusban megegyeztek, mondta Varga, aki azt is kifejtette:

„Ki akarják éheztetni az országot, fájdalmat akarnak okozni Magyarországnak, nem is értem, hogy várják el, hogy ezt támogassuk.”

A szintén a jogállamisági feltételrendszer ellen érvelő Konrad Szymański a lengyel kormány részéről azt mondta, hogy nem a jogállamiság a probléma, mert ez benne van a lengyel alkotmányban is. A gond a jogi garanciák, a jogbiztonság hiánya, ezért „a tegnapi fejleményeken (ti. a vétón – a szerk.) senkinek sem kell meglepődnie”.

A jogállamisági vita legfrissebb fejleményeiről és lehetséges kimeneteleiről legutóbb itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!