Kilencven éve nem látott erősségű hurrikán csapott le Közép-Amerikára

2020. november 17. – 13:12

Másolás

Vágólapra másolva

Közép-Amerika még ki sem heverte a Eta hurrikán pusztítását, máris megkapta a következőt, az Iota minden idők egyik legnagyobb vihara heves esőzéssel, széllel, földcsuszamlással és áradással.

A Karib-tenger térségében fejlődő Iotát, ötödik kategóriába sorolják a Saffir-Simpson-skála alapján. Az ilyen kategóriájú viharoknál legalább 252 km/h-s szél fújhat. A hurrikán által elért területek hetekre, hónapokra lakhatatlanná válnak, oszlopokat, fákat dönthet ki, házakat dönthet romba. Az Iota az év legerősebb hurrikánja az Atlanti-óceán térségében, és csak a második olyan ötödik kategóriás, amit novemberben rögzítettek. Utoljára 1932 novemberében volt ilyen erősségű vihar.

Fotó: Raymond Gordon/Reuters

Az Iota helyi idő szerint hétfő este érte el Nicaraguát, és szinte ugyanott csapott le, ahol az Eta. A szélerősség valamelyest gyengült, 250-ről 210 km/h-sra csökkent, így már csak negyedik erősségű a vihar. Az előrejelzések szerint a hurrikán előbb Nicaragua belseje felé halad, majd elérheti Hondurast is.

Az előrejelzések heves esőzésről is szóltak, péntekig Honduras, Guatemala és Nicaragua több területén 500-750 milliméter esőt várnak (Magyarország sok részén egész évben nem esik ennyi), a folyók gyorsan megáradnak, néhány helyen 10-15 méteres vízszintemelkedés is bekövetkezhet. A magasabban fekvő területeken földcsuszamlások is előfordulhatnak. A tengerpartokon erős hullámverésre számítanak.

A hurrikán Nicaragua előtt érintette a Kolumbiához tartozó San Andres és Providencia szigetcsoportot is. Ivan Duqué kolumbiai elnök azt közölte, egy ember meghalt a viharban, és a sziget infrastruktúrájának legalább 90 százalékát érintette a hurrikán, a sziget repülőterét nem is lehet használni a rajta lévő törmelék miatt.

Hondura elnöke, Juan Orlando Hernández egyik nyilatkozatában bombáéhoz hasonlította a hurrikán hatását. Guatemala elnökével, Alejandro Gianmatteijel közösen pedig arról beszéltek, hogy Közép-Amerikában érezhető leginkább a klímaváltozás.

Az Iotát alig két héttel előzte meg az Eta, ami a térségben több száz áldozatot szedett, több települést lakhatatlanná tett, az utak sok helyen azóta is járhatatlanok, de ilyen rövid idő alatt még a lakóházakat sem tudták helyreállítani a helyiek.

Az Iota közeledtére a nicaraguai Puerto Cabezasban a katonaság segítségével evakuálni kezdték a lakosság egy részét, de sokan még a veszélyeztettség ellenére sem akarták elhagyni lakóhelyüket, attól tartva, hogy az átmeneti táborokban másokkal összezárva koronavírus-fertőzöttek lehetnek.

A Telex friss híreit itt találja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!