Alig egy hét után lemondott a perui megbízott elnök

2020. november 16. – 15:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Lemondott elnöki posztjáról Manuel Merino, miután ketten is meghaltak Peruban a kormányellenes tüntetéseken, írja a BBC. Merino alig egy hete vette át Martín Vizcarra helyét, aki ellen korrupció gyanúja miatt indítottak felelősségre vonási eljárást, és emiatt függesztettek fel a posztjáról. Vizcarra tagadja a vádakat, miszerint Moquegua tartomány kormányzójaként két alkalommal is elfogadott volna nagy összegű kenőpénzt.

Merino frissen megválasztott kabinetjéből vasárnapig tizenkét miniszter mondott le, mindannyian a rendőri túlkapások ellen tiltakozva, amelyek a kormányellenes tüntetéseken történtek. Merino helyére vasárnap Rocío Silva Santisteban író és egykori civil aktivista jelentkezett, de a kabinet elutasította, így egyelőre elnök nélkül maradt Peru.

Az elmúlt napokban több tízezren, főleg fiatalok tüntettek Vizcarra kormánya ellen, és a demonstrációk több helyen összetűzésekbe torkolltak a rendfenntartókkal. Az összecsapásokban egy 22 és egy 24 férfi életét vesztette.

A perui kormányválságot nehezíti a pandémia is. Az ország az elsők között hozott nagyon szigorú kijárási korlátozásokat, de ez sem állította meg a vírus terjedését. Eddig közel egymillió megbetegedést regisztráltak, és 35 ezren haltak meg a járvány miatt. A Johns Hopkins Egyetem szerint Peruban az egyik legmagasabb az elhalálozási ráta a járvány miatt.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!