Újabb tüntető halála miatt sürget EU-s szankciókat a belarusz ellenzék

2020. november 15. – 07:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb, ezúttal a belarusz államfőt támogató üzleti körök elleni európai uniós szankciók elrendelését sürgette egy tüntető halálát követően Szvetlana Tyihanovszkaja ellenzéki vezető szombaton – írta az MTI.

A hét közepén, szerda éjszaka egy tüntetés helyszínéről civil ruhás emberek elhurcolták Roman Bondarenkót. A 31 éves férfit később a minszki központi kerületi belügyi igazgatóságról kórházba szállították azzal, hogy „a verekedés során megsérült”. Életét többórás műtéti beavatkozás ellenére sem tudták megmenteni. Halálát követően felmerült a gyanú, hogy sérüléseit az őrizeti fogságban szerezte.

Tyihanovszkaja szerint Bondarenkót megölték, ezért nemzetközi vizsgálatot követelt az ügyben.

Az Európai Unió már rendelt el szankciókat több fehérorosz tisztviselő, köztük Alekszandr Lukasenko államfő ellen az augusztus elején tartott, vitatott kimenetelű választások ellen tüntetők elnyomása miatt.

Belaruszban az augusztus 9-én tartott elnökválasztás óta országszerte rendszeresek a tiltakozások, miután Alekakszandr Lukasenko csalással szerezte meg hatodik elnöki megbízatását, 80 százalék feletti eredménnyel. Az ellenzék vezetői vagy külföldre kényszerültek – mint az elnökválasztáson indult, és az EU szerint nagy valószínűséggel győztes Tyihanovszkaja és az irodalmi Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics – vagy börtönben vannak. Az EU a Litvániába menekült Tyihanovszkaja által kezdeményezett Koordinációs Tanácsot ismeri el legitim képviselőnek.

A hétvégenként sokáig a százezer főt is meghaladó tiltakozásokon az elnök távozását, a rendőri erőszak kivizsgálását, a politikai foglyok szabadon bocsátását, tiszta és szabad választások kiírását követelik.

Az ellenzék vasárnapra újabb tiltakozás megrendezését kezdeményezte.

Az ellenzék szerint a hatóságok már 18 ezer ember vettek őrizetbe azért, mert részt vettek a tüntetéseken. A belügyminisztérium kezdetben közölte az őrizetbe vettek számát, de már felhagyott ezzel a gyakorlattal.

Itt olvashatja a Telex legfrissebb híreit.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!