Még soha nem vettek meg ennyiért egy galambot

2020. november 15. – 15:37

Másolás

Vágólapra másolva

1,6 millió euróért (572 millió forint), rekordösszegért kelt el egy postagalamb egy vasárnap végetért online belgiumi aukción, írja az MTI.

A New Kim nevű hároméves belga versenygalambért már a múlt héten tettek egy 1,252 millió eurós ajánlatot, ami már önmagában rekord volt, vasárnap azonban sikerült ezt is felülmúlni.

A korábbi rekordot egy másik belga versenygalamb, Armando állította fel 2019 márciusában.

Nikolaas Gyselbrecht, a Pipa aukciósház alapítója és vezetője különösen meghökkentőnek nevezte az új rekordot azért, mert az antwerpeni tartományban tenyésztett New Kim nőstény madár, márpedig a hím galambokért szoktak magasabb árat adni. Hím madár volt Armando is, a tavalyi győztes.

New Kim 2018-ban elnyerte a legjobb fiatal postagalamb címet Belgiumban, és rögtön fel is hagyott a versenyzéssel. Ugyanakkor mivel a galambok általában 10 éves korukig szaporodnak, az aranyáron eladott madár még sok éven át költhet ki arany érő kiscsibéket – mondta el a postagalambszakértő.

A licit 200 euróval kezdődött november 2-ikán, de egy dél-afrikai csoport 90 percen belül 1,31 millió euróra tornászta fel az árát. „Totálisan le vagyunk döbbenve” – közölte a galamb belga tenyésztője.

Nikolaas Gyselbrecht szerint a lakosság számához viszonyítva sehol másutt a világon nincs olyan sok rajongója a postagalambsportnak, mint Belgiumban, ahol mintegy 20 ezren versenyeznek egymással nagyon magas színvonalon. A második világháború után még 250 ezer tagja volt a postagalamb-szövetségnek. A sportág hagyományosan a kisemberek hobbijának számított, és néhány éve még hanyatlani látszott, de az új elit egyes tagjai, főleg külföldiek, beleszerettek a galambröptetésbe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!