Két halottja van a lemondatott elnök melletti tüntetéseknek Peruban

2020. november 15. – 10:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Két ember meghalt Peruban, ahol tüntetések törtek ki azután, hogy a parlament bizalmatlansági indítvánnyal elmozdította Martín Vizcarra elnököt.

Összecsapások törtek ki a rendőrök között szombaton a kezdetben békésnek indult tüntetésen, amelyen a tiltakozók az elnök elmozdítása ellen tiltakoztak. A parlament hétfőn szavazta meg a bizalmatlansági indítványt, vesztegetéssel és a koronavírus-járvány okozta helyzet rossz kezelésével vádolva Martin Vizcarrát – írta a BBC.

A 2018-ban hatalomra került elnöknek – aki korábban kormányzó, miniszter, Kanada nagykövete, majd alelnök is volt – hosszabb ideje tart a konfliktusa a parlamenttel, de egy korábbi bizalmatlansági indítványt már túlélt az idén. A vita többek között az alkotmánybíróság összetétele körül forgott az elnök és a parlament között, ám az alkotmánybíróság az elnök mellett állt ki. Vizcarra oldalán több tüntetés is volt a parlamenttel szemben. Kiállt az elnök mellett az irodalmi Nobel-díjas Mario Vargas Llosa is.

Fotó: Ernesto Benavides / AFP
Fotó: Ernesto Benavides / AFP

Tavaly nagy társadalmi támogatottságot kapott Vizcarra, amikor a parlament feloszlatásáról és új választások kiírásáról döntött. Ugyanakkor a parlament következő összetétele sem változtatott az elnök és a törvényhozás viszonyán, miután ismét az elnökkel szemben állók kerültek többségbe.

A 32 milliós Peruban aggasztók a járvány számai, hivatalosan 35 fertőzött halt meg, a fertőzöttek száma 934 ezer. Eközben súlyos gazdasági válság is fenyegeti a dél-amerikai országot a koronavírus miatt.

A Telex legfrissebb híreiért ide kattintson! »»»»»»»»»

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!