Hagytak elsétálni egy gyerekgyilkost, 47 év után újra teljes erőből folyik a hajsza utána

2020. november 15. – 21:46

Hagytak elsétálni egy gyerekgyilkost, 47 év után újra teljes erőből folyik a hajsza utána
Lester Eubanks azonosítója a siralomházban – Fotó: Netflix

Másolás

Vágólapra másolva

Százával özönlenek a tippek egy 47 éve szökésben lévő gyerekgyilkos lehetséges hollétével kapcsolatban, mióta bekerült a története a Netflix által nemrég feltámasztott tévéműsorba, az Unsolved Mysteries-be. Lester Eubanks megölt egy 14 éves kislányt, miután nem tudta megerőszakolni. Halálra ítélték, de előbb életfogytiglanra változtatták az ítéletét, aztán bekerült egy olyan börtönbeli reformprogramba, amely nagy szabadságot biztosított egyes raboknak, és ő ezzel visszaélve megszökött. Megvan rá az esély, hogy azóta is szabadon él valahol. Tehetséges festő: még az is lehet, hogy ez vezet majd végül a nyomára.

Spoilerveszély: Ez a cikk arról az esetről szól, ami a Netflix Unsolved Mysteries október 19-én debütált szériájából a harmadik résznek a témája. Ha zavarná, hogy előre ismeri a történet eddigi fordulatait, akkor nézze meg először az epizódot, és azután olvassa el a cikkünket.

„Ő egy szörnyeteg” – mondta Lester Eubanksről az ellene folyó hajszát vezető nyomozó, David Siler a Netflix kamerájába. Siler teljes munkaidőben azon dolgozik, hogy előkerítse Ohio szökevény bűnözőit, és mióta 2016 januárjában átvette a Eubanks-ügyet, minden követ megmozgat, hogy sikerrel járjon vele. Így került a Netflix kamerája elé is. Lester Eubanksről szól a nyolcvanas-kilencvenes évek népszerű, valódi rejtélyes eseteket bemutató, a Netflix által nemrég újraélesztett dokusorozatának az egyik legújabb része.

A tévéműsor régi évadai alatt szép gyűjtemény jött össze – olykor nézői segítséggel – megoldott bűnügyekből. A producer, Terry Dunn Meurer lát rá esélyt, hogy Lester Eubanks hollétének a rejtélye is ezt a sort bővítse, mert

szerinte abszolút megoldhatónak tűnik, sőt, talán az új szériából ez a leginkább megoldható.

Lester Eubanks 47 éve megszökött abból az ohiói büntetés-végrehajtási intézetből, ahol a halála napjáig fogva kellett volna, hogy tartsák. Azért zárták be, mert 1965-ben meggyilkolt egy 14 éves kislányt, akit úgy hívtak, Mary Ellen Deener.

>>> A Telex legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<

Egy marék aprópénz

Az áldozat hat testvérével az Ohio állambeli Mansfieldben élt, ami akkoriban – Deener nővére, Myrtle Carter visszaemlékezése szerint – biztonságos, amolyan „mindenki ismer mindenkit” típusú városnak számított. A népes családban a gyerekeknek részt kellett vállalniuk a házimunkákban. 1965. november 14-én Mary Ellen és az egyik húga volt a soros mosásban. Ki is mosták a ruhákat, de a szárítógép elromlott, ezért a két lány a vizes ruhákkal este taxiba ült, és elmentek a legközelebbi önkiszolgáló, nyilvános mosodába. Az anyjuk a késői óra ellenére nem féltette őket, mert a nagyanyjuk közvetlenül a mosoda mellett lakott. A mosodában kifogytak az aprópénzből, Mary Ellen útnak indult hát egy másik, nem túl messzi mosodába váltani.

Már visszafelé tartott a húgához az érmékkel, mikor a sötét utcán rátámadt az akkor 22 éves Lester Eubanks. Beráncigálta egy elhagyott épület mögé, és megpróbálta megerőszakolni. A kislány sikoltott, ellenállt, mire Eubanks kétszer meglőtte, aztán elsétált, és mintha mi sem történt volna, hazament, hogy átöltözzön, mielőtt indul vissza a városba táncolni.

Amikor Eubanksnek másodszor is arra vezetett az útja, ahol az áldozatát hagyta, hangokat hallott. A gyerek még élt. A férfi ekkor felkapott egy téglát, és agyonverte. A kislány keresésére induló nagymama, akit a mosodában maradt húg riasztott, amikor Mary Ellen gyanúsan sokáig nem ért vissza, már a holttesttel és a körülötte gyülekező emberekkel szembesült. A földön fekvő gyerek még a kezében szorongatta a marék aprópénzt.

Mary Ellen Deener fotója és a gyilkosságról szóló korabeli sajtóhír – Fotó: Netflix
Mary Ellen Deener fotója és a gyilkosságról szóló korabeli sajtóhír – Fotó: Netflix

Napok választották el a villamosszéktől

Eubankst nagyon hamar, már másnap elkapták. A töltények, illetve a fegyver vezetett a nyomára: a rendőrök utánanéztek, ki vett az utóbbi időben a környéken ilyen típusú fegyvert, és amikor az egyik üzlet nyilvántartásában meglátták Lester Eubanks nevét, rögtön tudták, hogy ezt az embert minél hamarabb be kell vinniük. A férfi mansfieldi volt, viszonylag közkedvelt, fess figura, egy lelkipásztor fia, de a rovásán több szexuális bűncselekmény is volt. Akkor este is épp óvadék ellenében volt szabadlábon csak, miután megpróbált megerőszakolni egy pincérnőt. A kihallgatásán Eubanks bevallotta a gyilkosságot.

A büntetőper 1966-ban két hét alatt lezajlott. A Netflix-műsorban egy nyugalmazott ohiói rendőr felidézte, hogy Eubanks nem mutatott semmi megbánást, legfeljebb csak saját magát sajnálta, amiért lebukott. 1966 májusában halálra ítélték. Myrtle Carter szerint a családjuk örült, elégedettek voltak az ítélettel, de az elégedettségük nem tartott sokáig.

Eubanks ügyvédeinek többször is sikerült elérnie a kivégzés elhalasztását, de ahogy teltek az évek, kezdtek kifogyni a jogi lehetőségek. Csak három nap választotta el a férfit a villamosszéktől, amikor egy, az egész országot érintő változás fordított egyet Lester Eubanks sorsának alakulásán. 1972-ben az amerikai legfelsőbb bíróság alkotmányellenesnek nyilvánította a halálbüntetést, és az néhány évre kikerült a jogrendből. A kivégzéseket leállították, azoknak a raboknak a büntetését, akiket korábban halálra ítéltek, tényleges életfogytiglanra változtatták át.

Szöktek meccsről, búcsúból, boltból

Ez történt Lester Eubanksszel is. Mary Ellen Deener családját rosszul érintette a fordulat, de élték tovább az életüket abban a tudatban, hogy Eubanks haláláig börtönben marad.

Közben ekkoriban Eubanksnek a börtönbeli életkörülményei is drasztikusan megváltoztak. Ezentúl nem magánzárkában ült a siralomházban, hanem keveredhetett a többi börtönlakóval, és mivel értett hozzá, hogy jó benyomást keltsen az emberekben, hamarosan csatlakozhatott egy börtönbeli reformprogramhoz.

Ez a rehabilitációra helyezte a hangsúlyt, és a társadalomba való majdani visszailleszkedést megkönnyítendő megengedte a raboknak, hogy ki-kitegyék a lábukat a zárt intézetből. A reform vezéralakja egy Mansfieldből származó pszichológus, Bennett Cooper volt, aki a fogvatartott szót sem szerette használni, a rabokról szívesebben beszélt állampolgárként – derült ki az ABC News-nak a 2019-es Have You Seen This Man című hatrészes podcast sorozatából, melyben a Lester Eubanks-ügyet dolgozták fel.

Cooper reformjai emberségesebbé tették az ohiói büntetés-végrehajtást, nyugodtabbak lettek a benti viszonyok, de volt egy nem kívánt mellékhatás: a szökések.

A programba bevont rabok néha elmehettek templomba, meccsre, vásárolni, és elő-előfordult, hogy nem jöttek vissza. 1973-ban, Eubanks szökése előtt már elég látványos volt a probléma. Szeptemberben két gyilkos lépett le, miután kimenőt kaptak az állami búcsúba. Októberben egy meccsről tűnt el valaki, novemberben pedig az egyik bevásárlásra engedett elítéltnek veszett nyoma. Ilyen előzmények után jött el 1973. december 7-e, amikor Eubanksszel együtt összesen 4 rabot elvittek egy óriási plázába, hogy ott elintézzék a karácsonyi bevásárlást a szeretteiknek.

Mind a négyen egymagukban, szabadon mozoghattak a városszéli pláza területén, őrök nem kísérték őket, értelemszerűen pénz is volt náluk. Úgy volt, hogy kettőkor találkoznak egy megbeszélt helyen, és mennek vissza a börtönbe. Hárman betartották a megállapodást, de Lester Eubanksnek eszében sem volt visszamenni. Miután húsz percig hiába várták, az autó nélküle indult vissza a börtönbe.

A szökésre adott reakciók szegényesek és lassúak voltak. Nem küldtek ki azonnal kutyákat, hogy kövessék a szagot, nem volt helikopter. A börtönnek még az is két óráig tartott, hogy a rendőrséget riasszák: ugyan ellenőrizzék már az utakat. Az ABC-podcast szerint a magyarázat: nem akartak nagy felhajtást, mert ami történt, igen kellemetlen volt a börtönre nézve.

Lester Eubanks – Fotó: Netflix
Lester Eubanks – Fotó: Netflix

Az ügyészség szokatlant lépett: beperelték a büntetés-végrehajtási szervezetet. A per eredménye az lett, hogy vissza kellett vonni a reformokat, vége lett a felügyelet nélküli vásárolgatásnak, de Eubankset ez persze nem hozta vissza, azóta is szabad.

És egyébként nem is a szökni hagyás volt az utolsó hiba, amit elkövettek vele kapcsolatban.

Az ohiói rendőrség azóta nyugalmazott rendőrkapitányának, John Arcudinak 1993-ban eszébe jutott rákeresni a körözési rendszerben Eubanks nevére. Azt találta, hogy valamilyen adminisztrációs mulasztás következtében nincs érvényes elfogatóparancs ellene. Vagyis ha igazoltatták is a szökevényt, nem bukott ki, kivel állnak szemben.

Arcudi és a csapata megpróbált újult erővel Eubanks nyomára bukkani, és – mint mostanában az ABC-vel vagy a Netflix-szel – a nyilvánosság erejét vetették be. Az esetet bemutatta az America’s Most Wanted című műsor 1994 szeptemberében, és szinte rögtön jelentkezett is valaki, aki elmondta, hogy a hetvenes években Los Angelesben élt Eubanks, mégpedig egy Kay Banks nevű nővel, aki amúgy az unokatestvére özvegye volt.

Összezárt a család

Bankset felkeresték a nyomozók. Kiderült, hogy már a börtönévek alatt kapcsolatot tartott a férfival, levelezőpartnerek voltak, sőt, a férfi zárkájában kint volt az arcképe. A nő azt állította, a szökési tervről nem tudott előre, Eubanks egyszerűen csak megjelent egy szép napon az ajtajában, és azt mondta: a neve ezentúl Victor Young. Kiokoskodta, hogyan tud viszonylag feltűnésmentesen új életet kezdeni: horgászengedélyt szerzett, azt használta személyazonosító okmány gyanánt, mert ahhoz nem kellett ujjlenyomatot adni. Jogosítvány híján autót nem vezetett, biciklivel járt dolgozni, egy vízágyakat gyártó üzemben helyezkedett el.

Banks egy idő után szabadulni akart Eubankstől, és ezt könnyen el is érte. Amikor egy napon azt hazudta neki, hogy az FBI-tól érdeklődtek utána, Eubanks összepakolt, és a nő többet nem látta. A nyomozók addig jutottak, hogy nagyjából a nyolcvanas évek közepéig ebben a matracgyárban dolgozott, aztán elvesztették a fonalat.

A Eubanks-ügy egyik kulcsa a férfit a családtagjaihoz fűző kapcsolat lehet. A nyomozók több mint valószínűnek tartják, hogy már a szökésnél is voltak segítői.

Árulkodó, hogy a szökés előtti időszakban hirtelen megsűrűsödtek nála a börtönben a látogatók. Gyanítható, hogy ekkor tervezték meg a részleteket, a bevásárlóközpont előtt pedig az előre megbeszéltek szerint várta valaki.

Az édesapja, Mose Eubanks pedig a rendőrök gyanúja szerint egészen a haláláig tartotta vele a kapcsolatot, és anyagilag is segítette a távolból. Amikor Lesterről kérdezték, az idős lelkipásztor azt válaszolta: az emberek megváltoznak, új életet kezdenek, ő imádkozik a fiáért. „Ez minden, amit Lesterről mondok” – zárta rövidre a témát, amikor faggatni próbálták.

2003-ban a rendőrök megszerezték az apa telefonos híváslistáját, és feltűnt, hogy sokat beszél egy számmal, amely egy alabamai, problémás fiatalokkal foglalkozó központhoz tartozott. Kiderítették, hogy dolgozott itt egy férfi, akire illett Eubanks személyleírása, ráadásul nem volt jogosítványa, a társadalombiztosítási száma pedig hamisnak bizonyult. De a rendőrök egy kicsivel elkéstek: a titokzatos munkaerő pár hónappal korábban elment onnan, a nyomozók így újra bottal üthették a nyomát.

Ha tudják is az igazságot Eubanksről a családtagjai, az apához hasonlóan falaznak neki, összezártak. Szóbeszéd járja arról Mansfieldben, hogy Lester Eubanks időnként titokban hazalátogat. Mikor a kétezres évek elején meghalt az anyja, elterjedt a pletyka, hogy hazajön a temetésre női álruhában. A nyomozók komolyan vették a dolgot, a temetőben mindenhol rendőrök álltak, de hiába. Mose Eubanks 2012-ben halt meg. Ha járt is az apja halála után Lester a városban, ekkor sem bukott le.

A DNS és a családfakutatás hozhat itt is megoldást?

Az elfoghatóságához fűzött remények legutoljára 2019-ben erősödtek fel, azután, hogy jelentkezett egy férfi, aki azt állította magáról, hogy ő Lester Eubanks fia. A neve elhallgatását kérő illető azt mondta, hogy az édesanyját megerőszakolta az akkoriban még csak tizenéves Eubanks, és ő ekkor fogant meg. A férfi együttműködött az ABC oknyomozóival. Az ABC-sek által felkért genetikai szakértő szerint a DNS-e alapján kijelenthető, hogy igazat mond, valóban Lester Eubanks fia.

Mary Ellen Deener meggyilkolásának tárgyi bizonyítékairól évtizedek elteltével már nem lehetett használható DNS-t nyerni Lester Eubansktől, de a fiú jelentkezése új lehetőségeket nyitott meg. Így, hogy az ő DNS-e rendelkezésre áll, folyamatosan figyelni lehet, nem tűnik-e fel olyasvalaki a családfakutatási divat közepette valamelyik erre szakosodott vállalkozás adatbázisában, aki Eubanks fiának a testvére lehet. Eubanks ugyanis könnyen alapíthatott az elmúlt 47 évben családot, lehet akár mit sem sejtő felesége, gyerekei. Ha egy ilyen gyerek felbukkanna, elvezethetne talán magához Eubankshez.

Egy másik szál lehetne, ha megoldatlan gyilkosságok, szexuális jellegű támadások helyszínén rögzített DNS-t lehetne összevetni a Eubanks-fiú által szolgáltatott mintával, nagy az esély rá ugyanis, hogy a visszaeső szexuális bűnöző, Lester Eubanks az 1973 utáni szabad életében követett még el ilyen támadásokat. A törvények ugyanakkor ezt a típusú felhasználást nem teszik lehetővé, magyarázták el az ABC-sek csalódottságára a felkért jogi szakértőik.

A DNS-adáson kívül viszont volt még egy dolog, amiben a Eubanks-fiú segítette az apja utáni hajszát. Az ő külsejét is felhasználták kiindulópontként, amikor megpróbálták megrajzolni, hogy nézhet ki a manapság 77. évéhez közelítő Lester Eubanks, ha még él.

Lester Eubanks körözési képe – Forrás: U.S. Marshals Office
Lester Eubanks körözési képe – Forrás: U.S. Marshals Office

Festő sebhellyel

A beazonosításhoz ezen a képen felül segítség lehet, hogy Lester Eubanks bal szeme alatt van egy anyajegy, a jobb karján pedig egy nagy sebhely, és balkezes. Jelentősége lehet még annak, hogy a férfi tehetséges festő: a börtönben is kapott ecsetet, vásznat, még a helyi lapban is szerepelt a képeivel. Kay Banks elmondása szerint a kaliforniai időszakban is festegetett, jó esély van rá, hogy ezt a szokását megtartotta.

A Lester Eubanks fejére kitűzött jutalmat nemrég megduplázták 25 ezerről 50 ezer dollára (nagyjából 16 millió forint). A netflixes producer szerint az epizód adásba kerülése óta százával özönlenek a tippek, a nyomozók és az áldozat családtagjai is optimisták.

A cikk megírásakor az ABC hatrészes podcastjére és a Netflix-epizódra támaszkodtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!