Rakétákat lőttek ki Etiópiából az eritreai fővárosra

2020. november 14. – 22:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Legalább három rakétát lőttek ki Eritrea fővárosára, Aszmarára Etiópiából szombat éjjel – mondták el térségbeli diplomaták.

Két rakéta az aszmarai repülőtéren csapódott be, de az érintettek egyelőre nem erősítették meg az értesülést, írja az MTI.

Etiópia ma a világ talán leggyorsabban népesedő országa, jelenleg 109 millió főre becsülik a lakosságát, de minden etióp nőre átlagosan 6 szülés jut, ezért az elmúlt ötven évben megnégyszereződött az állam lakossága. A legészakibb tartományban lakó tigrék (máshol tigrinyák) nem különösebben népes nemzetiség (ötmillió fő alatt van a létszámuk), de részben relatív gazdagságuk, másrészt katonai jártasságuk miatt sokszor játszottak a súlyuknál fontosabb szerepet Etiópia életében. Korábban például sikerrel álltak ellen az erőszakos délre telepítésüknek, erről itt olvashat részletesebben.

Etiópiában tizenegy napja harcok dúlnak a szövetségi kormány és az ország északi részén található Tigré tartományt magának követelő Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) között. A tigréi erők szombaton támadással fenyegették meg az Etiópiával szomszédos Eritreát, mert az segítséget nyújt a konfliktusban az addisz-abebai kormánynak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!