New York Times: Kivégezték az egyik legrangosabb al-Kaida vezért

2020. november 14. – 19:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Még augusztusban megölték Iránban az Al-Kaida terrorszervezet egyik legrangosabb parancsnokát, írja a New York Times. A férfit egyebek mellett azzal vádolták, hogy ő tervelte ki 1998-ban a kenyai és tanzániai USA-nagykövetségek elleni bombatámadásokat. Az 1998-as támadások augusztus 7-én zajlottak, 2020-ban ugyanezen a napon, augusztus 7-én végezték ki Abdullah Ahmed Abdullah-t, aki Abu Muhammad al-Maszri néven is ismert volt.

Az 58 éves férfit Teheránban az utcán végezték ki izraeli ügynökök, amikor a lányával együtt autójával valahová épp ment, írja a New York Times. Két motoros ment a Renault-juk közelébe és hangtompítós fegyverükkel agyonlőtték őket. Maszri régóta szerepelt az FBI legkeresettebb terroristáinak listáján, a lánya Oszama Bin-Laden fiának özvegye volt, fogalmaz a lap.

Abdullah Ahmed Abdullah az FBI legkeresettebb bűnözőinek listáján
Abdullah Ahmed Abdullah az FBI legkeresettebb bűnözőinek listáján

Egy magas rangú afgán biztonsági forrás októberben a Reutersnek is azt mondta, hogy Maszrit meggyilkolták, de a hírügynökség most azt írja, nem tudta megerősíttetni ezt az információt.

Az Al-Kaida egyelőre nem jelentette be a férfi halálát, Irán szombaton pedig cáfolta a gyilkosságot, mondván, hogy a földjén nincsenek al-Kaida terroristák. Sőt, a helyi média a lövöldözésről beszámolt ugyan, de állította, hogy az áldozatok egy Habib Daoud nevű libanoni történelemtanár és lánya voltak. A New York Times szerint viszont Habib Daoud nem létezik, valójában a terroristát lőtték le.

Nem tiszta egyelőre, hogy az Egyesült Államok milyen szerepet játszott az egyiptomi születésű Maszri kivégzésében. Ahogy az iráni, úgy az amerikai és az izraeli kormány sem nyilatkozott hivatalosan egyelőre a kivégzésről.

Itt találja a Telex legfrissebb híreit.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!