Az örmény hírszerzés szerint tisztségviselők egy csoportja meg akarta gyilkolni a miniszterelnököt

2020. november 14. – 22:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az örmény nemzetbiztonsági szolgálat szombati közlése szerint korábbi tisztségviselők egy csoportja meg akarta gyilkolni Nikol Pasinján miniszterelnököt, majd átvenni a hatalmat az országban, de végül ezt sikerült megakadályozni. Az MTI szerint tüntetők ezrei követelik Pasinján lemondását, amiért a miniszterelnök aláírta azt a megállapodást Azerbajdzsánnal, amelynek értelmében lezárják a két ország közti katonai konfliktust, cserébe Örményország több területe azeri fennhatóság alá kerül.

A merényletet tervező tisztségviselők egy részét azóta letartóztatták. Köztük volt a korábbi nemzetbiztonsági vezető, Örményország Köztársasági Pártjának frakcióvezetője és egy háborús önkéntes is.

Jerevánnak most vasárnapig kell átadni a kelabdzsari régiót Azerbajdzsánnak, november 20-ig pedig a már megszállt agdami és gazahi régiót is. December 1-ig pedig a lacsini régiót azzal az összekötő folyosó kivételével, amely Örményországot köti össze Hegyi-Karabahhal. Az innen kivonuló örmény katonák helyét orosz békefenntartók veszik át.

Pasinján a hét elején azt mondta: nem volt más választása, alá kellett írnia az egyezményt a további területi veszteségek elkerülése érdekében. Az örmény kormányfő leszögezte: személyes felelősséget vállal a veszteségekért, de nem hajlandó lemondani.

Azerbajdzsán és Örményország, a két egymással szomszédos korábbi szovjetköztársaság között a Hegyi-Karabah hovatartozása fölötti vita miatt törtek ki ismét a fegyveres harcok szeptember 27-én. A túlnyomórészt örmények lakta Hegyi-Karabah 1996-ban kikiáltotta függetlenségét, de ezt egyetlen ország, még Örményország sem ismerte el. Azerbajdzsán továbbra is saját területének tekinti a hegyi-karabahi enklávét, ahogy lényegében Örményország is.

A Telex legfrissebb híreiért ide kattintson! »»»»»»»»»

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!