Ez volt minden idők legbiztonságosabb amerikai elnökválasztása

2020. november 13. – 11:21

frissítve

Ez volt minden idők legbiztonságosabb amerikai elnökválasztása
Szavazatszámlálás a michigani Detroitban 2020. november 2-án – Fotó: Elaine Cromie / Getty Images)

Másolás

Vágólapra másolva

A november eleji volt az Egyesült Államok történetének legbiztonságosabb választása, és semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy akár csak egyetlen választási rendszer meghibásodott vagy illetéktelenek fértek hozzá, idézi az MTI a New York Times értesülését.

A lap azt írja, hogy a tárca kiber- és infrastruktúrabiztonsági ügynöksége által helyi idő szerint csütörtökön kiadott közlemény ellentmond annak, amit Donald Trump hivatalban lévő elnök állított a voksolás óta többször is, hogy a választáson óriási visszaélések történtek, és szavazatokat vettek el tőle, és ha az illegálisan leadott voksokat nem számítják be, akkor ő nyeri a választást. Csütörtökön, nem sokkal a washingtoni belbiztonsági minisztérium (DHS) közleményének közzététele előtt a Twitteren azt állította, hogy országszerte 2,7 millió olyan szavazatot semmisítettek meg, amelyet őrá adtak le. Trump állítását a Twitter azonnal megjelölte félrevezető információként.

Az elnök állítása egy michigani, megyei szoftverhibára vonatkozott, ahol számolási hibát találtak, de kiderült, hogy emberi hibáról volt szó, amelyet időben észrevettek, és korrigáltak.

A közleményt a választási infrastruktúráért felelős kormányzati koordinációs tanács jegyzi, amelyben a DHS illetékesei a választást szervező szövetségi és állami tisztviselők, valamint a hardvert üzemeltető cégek képviselői is helyet foglalnak. Benjamin Hovland, az Egyesült Államok választásokat segítő bizottságának vezetője elmondta, hogy azért adták ki a közleményt, mert rengeteg „a választási csalásra vonatkozó alaptalan állítás, amelyre fikarcnyi bizonyítékot sem láttunk. A politikailag motivált retorika és az alaptalan állítások miatt a választási tisztviselők zaklatásnak és fenyegetésnek vannak kitéve” – mondta Hovland, aki szerint az Egyesült Államok külföldi ellenségei pontosan azt akarják, hogy a választópolgárok elveszítsék a demokráciába vetett hitüket.

A New York Times emlékeztetett, hogy a választást lebonyolító tisztviselők is országszerte arról számoltak be, hogy a választás rendben és simán zajlott, egyetlen államban sem tapasztaltak rendszerszintű csalást, sem külföldi beavatkozást a választási infrastruktúrába, és csak olyan, kisebb hardverproblémákat tapasztaltak, amelyek minden választáson megesnek. A szavazatszámlálás jelenlegi állása szerint Joe Biden demokrata párti jelöltre ötmillióval többen szavaztak, mint a hivatalban lévő elnökre, és a hivatalosan elnököt választó elektori kollégiumban is megvan a megválasztáshoz szükséges többsége.

Tudjuk, hogy rengeteg alaptalan állítás és félretájékoztatásra lehetőséget adó információ kering a választási folyamatunkkal kapcsolatban, de biztosíthatunk mindenkit, hogy maradéktalanul bízunk a választás biztonságában és hitelében, és mindenkinek ugyanezt javasoljuk

– áll a közleményben, amelyben hozzáteszik: „akinek kérdése van, forduljon bátran a választási tisztviselőkhöz, akik megbízhatók, és a választási eljárást irányítják”. A lap megjegyezte, hogy a koronavírus-világjárvány miatt rengeteg volt a levélszavazat, így a leadott voksok 92 százaléka papíron is megvan, ami megkönnyíti az ellenőrzést és az esetleges újraszámlálást.

Legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!