Hazaárulással vádolhatják az Aeroflot nagy-britanniai vezetőjét

2020. november 13. – 18:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz biztonsági szolgálatok őrizetbe vették az Aeroflot nemzeti légitársaság londoni vezetőjét, mert a gyanú szerint államtitkokat adott át Nagy-Britanniának, írja a Reuters orosz hírügynökségi forrásokra hivatkozva.

A TASZSZ és a RIA hírügynökségek csütörtökön számoltak be arról, hogy az őrizetbe vett személy Dmitrij Fedotkin, aki tagadta az ellene felhozott vádakat. A Linkedin-profilja szerint Fedotkin az elmúlt öt évben az Aeroflot kihelyezett vezetője volt Nagy-Britanniában. Az orosz hírügynökségek egy meg nem nevezett orosz forrásra hivatkoztak, aki azt állította, hogy Fedotkin Oroszország társadalmi és politikai helyzetével kapcsolatos titkokat adott át az MI6 brit külföldi hírszerző szolgálatnak, ugyanakkor a repülési iparághoz kapcsolódó államtitokhoz nem volt hozzáférése a forrás szerint.

Az Aeroflot közölte, hogy nincs információjuk az esetről, míg a moszkvai brit nagykövetség kérdéseket intézett az orosz hatóságokhoz. A moszkvai Lefortovszkij Járásbíróság dokumentumai szerint hazaárulás ügyében eljárást indítottak egy D. A. Fedotkin nevű személy ellen szerdán. Ha valóban elítélik hazaárulásért, akár húsz év börtönbüntetést is kaphat.

London és Moszkva kapcsolata a hidegháború óta nem látott mélypontra süllyedt, miután a volt orosz hírszerző operátort, Szergej Szkripalt 2018-ban Nagy-Britanniában megmérgezték, feltehetően azért, mert információt adott át az MI6-nek. Oroszországban gyakran vesznek őrizetbe katonákat, tudósokat és állami alkalmazottakat azzal a gyanúval, hogy államtitkokat adnak át külföldi hírszerzőknek. A Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) a múlt hónapban egy katonát és testvérét vette őrizetbe Nyugat-Oroszországban, mivel állítólag államtitkot adtak át Észtországnak.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!