Államtitkárt csinált Trump a tábornokból, aki korábban terroristavezérnek nevezte Obamát

2020. november 11. – 05:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kulcspozíciókban történtek személyi változások az amerikai védelmi minisztériumban (Pentagon) kedden, miután előző nap Donald Trump amerikai elnök menesztette Mark Esper védelmi minisztert.

Lecserélték a Pentagon politikai tervezésért felelős, illetve a hírszerzésért felelős államtitkárát is, előbbire az amerikai hadsereg nyugalmazott dandártábornokát, Anthony Tatát nevezték ki, utóbbi pozíciót pedig Ezra Cohen-Watnick kapta meg, számol be az MTI.

Anthony Tata államtitkári kinevezése korábban is napirendre került, ám akkor Trump visszavonta a jelölését, mert a szenátusi megszavazása bizonytalannak ígérkezett. Tata egyébként 2018-ban a Twitteren terroristavezérnek nevezte Barack Obama volt amerikai elnököt. A bejegyzést később törölte.

Az új ügyvezető miniszter, Christopher C. Miller – aki korábban az Országos Terrorelhárítási Központ igazgatója volt – az eddigi kabinetfőnök, Jen Stewart helyett új kabinetfőnököt is kinevezett Kash Patel személyében. Patel már a terrorelhárítási központban is Miller kabinetfőnöke volt, és az amerikai sajtó jelentései szerint aktívan részt vett Donald Trump választási kampányának utolsó szakaszában is. Ez év elején ő tárgyalta le a szíriai fővárosban, Damaszkuszban két, évek óta eltűntként számontartott amerikai állampolgár szabadon bocsátását.

A Telex legfrissebb híreit ide kattintva láthatja >>>

Mind Patel, mind Cohen-Watnick korábban a Nemzetbiztonsági Tanács munkatársa volt, és mindkettőjüket Trump feltétlen híveként tartják számon.

A vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője, Mark Milley tábornok és a vezérkari főnökök valamennyien a helyükön maradtak.

Adam Smith, a képviselőház fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságának demokrata párti elnöke bírálta a személyi változásokat, és úgy nyilatkozott, hogy a szakmai felkészültségnek előbbre valónak kellene lennie, mint a lojalitásnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!