Meghalt Ken Spears, a Scooby-Doo egyik alkotója

2020. november 10. – 11:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

82 éves korában meghalt Ken Spears, a nagy sikerű Scooby-Doo rajzfilmek egyik alkotója, aki az idén augusztusban elhunyt Joe Rubyval, a sorozat másik atyjával közösen alapított Ruby-Spears Productions nevű stúdióval számos más animációs szérián is dolgozott. Fia elmondása alapján, halálát a Lewis-testes demencia egy szövődménye okozta – írja a Variety.

„Kenre örökké emlékezni fognak a humora, a történetmesélése, a családjához való hűsége és a nagy munkamorálja miatt. Nemcsak a családjára tett mély benyomást, a Scooby-Doo társalkotójaként sok más ember életére is befolyással volt. Ken egész életében példakép volt számunkra, halála után pedig a szívünkben él tovább”

– mondta a lapnak Kevin Spears.

A Warner Bros. Animation elnöke, Sam Register elmondta, mély szomorúsággal tölti el őket Spears halála, és kiemelte, a férfi igazi újító volt az iparban, akinek különleges adottságai miatt a rajzfilmjei a mai napig szórakoztatják a nézőket. Mint mondta, nehéz lenne olyan képernyőt találni a világon, amin soha nem ment le a Scooby-Doo, őket pedig a mai napig inspirálja a munkája, és megtisztelve érzik magukat, hogy továbbvihetik az egyik szeretett karakterének örökségét.

Ken Spears 1938-ban született, és a kaliforniai Los Angelesben nőtt fel, ahol összebarátkozott a legendás producer, William Hanna fiával, 1959-ben pedig a Hanna-Barbera Productionsnél kezdett dolgozni hangmérnökként. Itt ismerte meg Joe Rubyt, akivel hamar megtalálták a közös hangot, és több stúdiónak is írtak tévés forgatókönyveket, köztük olyan sorozatokkal mint a Scooby-Doo, merre vagy? és a The Houndcats.

Ken Spears – Fotó: Twitter
Ken Spears – Fotó: Twitter

A '70-es évek elején mindketten a CBS tévéadóhoz kerültek, ahol a szombat reggeli rajzfilmkínálat összeállításában segédkeztek, később pedig az ABC-nél folytatták a közös munkát. 1977-ben aztán megalapították közös stúdiójukat Ruby-Spears Productions néven, és olyan rajzfilmeket készítettek mint a Superman vagy az Alvin és a mókusok. Négy évvel később a Hanna-Barberát is birtokló Taft Entertainment felvásárolta a céget, 1991-ben pedig mindkét stúdió teljes kínálatának terjesztési jogait eladták a Turner Broadcastingnek. A Scooby-Doo franchise jelenleg a Warner Bros. Animationnél van, akik a kétezres évek eleje óta több filmet és sorozatot készítettek már.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!