Lezárták a Biden elleni rendőrségi eljárást Ukrajnában

2020. november 10. – 23:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán rendőrségmár korábban lezárta a Joe Biden megválasztott amerikai elnök ellen Viktor Sokin volt ukrán főügyész kezdeményezésére indított büntetőeljárást – írja az atv.hu az Ukrinformra hivatkozva.

Biden ellen hivatalos tisztségviselő munkájába való beavatkozás címén indított eljárást az ukrán Állami Nyomozó Iroda (DBR). Most az ukrán főügyészségen dolgozó névtelen forrás alapján adta hírül az Ukrinform, hogy az illetékes kerületi rendőrség szeptember 23-án lezárta az eljárást. Nyilvánosságra került az erről szóló határozat is.

Viktor Sokin 2015 februárjától 2016 áprilisáig volt Ukrajna főügyésze. Őt Petro Porosenko Ukrajna akkori elnöke váltatta le arra hivatkozva, hogy túl kevés eredményt tudott felmutatni a korrupció elleni küzdelem terén. Sokin viszont azt állítja, hogy igazából Biden nyomására, a Burisma vállalat ellen indított vizsgálatai miatt távolították el hivatalából. (A Burisma az a magántulajdonú ukrán gázvállalat, amelynek igazgatótanácsi tagja volt akkor még Joe Biden fia, Hunter.)

Az ügy az amerikai elnökválasztási kampányban is előkerült. Joe Biden kampánystábja tiltakozott és visszautasította, hogy a demokraták elnökjelöltjének – azóta megválasztott elnöknek – közvetlen kapcsolatai lettek volna az energetikai céggel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!