40 évvel a háború után eltakarították az utolsó aknát is a Falkland-szigetekről

2020. november 10. – 23:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Eltakarították az utolsó gyalogsági aknát is a Falkland-szigeteken csaknem 40 évvel a brit-argentin konfliktus után – írja az MTI.

Dominic Raab brit külügyminiszter Londonban jelentette be kedden, hogy brit fennhatóság alatt lévő területeken már nincsenek gyalogság elleni aknák.

A Falkland-szigeteken az aknaszedési műveletek nagy részét egy zimbabwei cég munkatársai végezték. London 14 milliárd forintnak megfelelő összeget ajánlott fel afrikai, ázsiai, illetve közel-keleti aknaszedési programokra.

Az utolsó aknát egy ünnepélyes ceremónián tervezik felrobbantani november 14-én. Onnantól kezdve már sportolni is lehet a szigetcsoport strandjain, ahol eddig ez tilos volt az aknaveszély miatt.

Az aknák felszedését 2009-ben kezdték meg, és a tervezettnél három évvel korábban sikerült befejezni.

Argentína 1982-ben megszállta az 1833 óta brit fennhatóság alatt lévő Falkland-szigeteket, amit egy 74 napos véres konfliktus követett a brit hadsereggel. A brit győzelemmel zárult háborúban 255 brit és 649 argentin katona, illetve három szigetlakó halt meg. A szigetcsoport az Egyesült Királyság saját kormányzású tengerentúli területe. A Falkland-szigetek 400 kilométerre találhatóak az argentin partvidéktől és mintegy 12 700 kilométerre Londontól.