Trópusi vihar közelít Florida partjaihoz

2020. november 09. – 07:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Eta nevű trópusi vihar, amely eddig Közép-Amerikában pusztított, az egyesült államokbeli Florida partjaihoz közelít – jelentette a miami székhelyű Amerikai Országos Hurrikánközpont (NHC) vasárnap este. A trópusi vihar óránként 100-110 kilométeres erősségű széllökésekkel közelít Florida felé, az állam déli részén, Fort Lauderdale-től és Miamitól délre viharriadót rendeltek el – írta az MTI.

Florida tengerbe nyúló legdélibb részét, Key Westet és környékét lezárták, az ott élőket a hatóságok vasárnap felszólították, hogy hagyják el otthonaikat, és utazzanak a szárazföld belseje felé, biztonságos helyre. Miamiban és környékén már vasárnap este részlegesen megszűnt az áramszolgáltatás, mintegy 110 ezren maradtak áram nélkül.

Ron DeSantis, Florida kormányzója az állam déli megyéiben rendkívüli állapotot hirdetett. Hétfőtől ezeken a vidékeken zárva tartanak az iskolák és a koronavírus-tesztelő helyiségek. A helyi kormányzat menedékhelyeket nyitott meg. Homokzsákokat osztanak, és a Nemzeti Gárda is készen áll élelmiszercsomagok és palackozott víz kiszállítására. Vasárnap egy kisrepülőgép is az Eta nevű hurrikán áldozatainak szállított élelmiszert az északi Alta Verapaz megyébe, amikor eddig tisztázatlan körülmények között lezuhant. A szerencsétlenségben legalább ketten vesztették életüket, egy harmadik személyt súlyos sérülésekkel az egyik fővárosi kórházba szállították. A gép a guatemalavárosi La Aurora nemzetközi repülőtérről indult, és röviddel a felszállást követően csapódott a földbe.

A vihar korábban Kubán, Nicaraguán és Hondurason söpört végig, és az özönvízszerű esőzés érintette Costa Ricát, Panamát és Salvadort is. Hondurasban a vihar és a nyomában bekövetkezett áradások 23 halálos áldozatot követeltek. Guatemalában legalább 150 halálos áldozatot és eltűntet vettek számba. A miami hurrikánközpont előrejelzései szerint a trópusi vihar hurrikánná erősödhet, és várhatóan hétfőn éri el a floridai partokat.

Az Eta okozta viharkárok El Salvadorban 2020. November 4-én – Fotó: Jose Cabezas / Reuters

Már egy éve van Telex! 🎉

Ez azt is jelenti, hogy sok támogatónk regisztrációja lejárt. Ha e-mail-címed megadásával kéred, megnézzük, hogy tartozik-e regisztráció az e-mail-címedhez, és ha igen, milyen támogatási adatokkal.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!