Korábbi republikánus és demokrata vezetők írtak levelet a kormánynak, hogy kezdődjön meg a hatalomátadás

2020. november 9. – 06:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Fehér Házban korábban fontos pozíciókat betöltő republikánus és demokrata tisztségviselők közösen írtak levelet az amerikai kormány illetékes szervének, hogy bár bizonyosan lesznek jogi viták, az eredmény elég egyértelmű, ezért a hatalom átadásának folyamatát el kell kezdeni – idézte a levelet a Politico.

Az írást egy pártoktól független, Center for Presidential Transition nevű szervezet jegyzet, az aláírók George W. Bush, Bill Clinton és Barack Obama idején voltak kabinetfőnökök, miniszterek. „Arra kérjük a Trump-kormányt, hogy haladéktalanul kezdje meg a választások utáni átmenet folyamatát, a Biden-csapatot pedig arra, hogy a vonatkozó törvény alapján használják a rendelkezésükre álló forrásokat” – írták.

A levél nyomást helyez a szövetségi kormányra, amelynek illetékes szerve, a General Services Administration (GSA) még nem ismerte el hivatalosan az elnökválasztás eredményét. A The Wall Street Journal szerint Biden csapata a GSA megerősítésére vár, mielőtt elkezdi használni a kormányzati erőforrásokat. A szervezet – amelynek vezetőjét 2017-ben Trump javaslatára nevezték ki – szombati közleménye szerint ugyanakkor még nem történt meg a választás eredményének hivatalos megállapítása, a munkatársak a törvényben meghatározottak szerint vizsgálják a helyzetet.

A nagy amerikai tévétársaságok számításai szerint szombaton dőlt el, hogy Joe Biden előnye behozhatatlan az amerikai elnökválasztáson, azaz ő lesz az USA következő elnöke. Az eredményt Donald Trump vitatja, miközben a CNN forrásai szerint állítólag már a veje és a felesége is arról győzködi, hogy ismerje el a vereségét. Közben a világ számos vezetője már gratulált Biden győzelméhez.

>>> Az amerikai elnökválasztásról szóló közvetítésünket itt olvashatja >>>

>>> A Telex legfrissebb híreit itt találja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!