Orosz destabilizációs veszélyek: Putyin azonnal átalakította az orosz kormányt

2020. november 9. – 13:24

Orosz destabilizációs veszélyek: Putyin azonnal átalakította az orosz kormányt
Mihail Misusztyin kormányfő új csapattal folytatja Fotó: Jurij Kocsetkov / MTI-EPA

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz gazdaság nehéz helyzetbe került az alacsony energiaárak miatt, a rubel rekordgyenge, figyelmeztető volt a belarusz tüntetéshullám, ráadásul Joe Biden is nyert. Lépni kellett.

Felmentette öt minisztérium, valamint az Uráli Szövetségi Körzet vezetőjét hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök, egyúttal kilencről tízre emelve a kormányfő-helyettesek számát – írja az MTI.

(Ide kattintva olvashatók további friss cikkeink.)

Az MTI tudósítása nem indokolja a kormány átalakítását, de az elmúlt hetekben sok erős hatás érte Vlagyimir Putyin elnök hatalmát és az új, technokratának tartott kormányt is. A gazdaság nincsen könnyű helyzetben a mélybe zuhanó olaj- és földgázár, illetve a rekordgyenge rubel is az orosz gazdaság nehézségeiről árulkodott. A rossz külpolitikai helyzet főbb elemei, a belarusz tüntetéshullám, Alekszej Navalnij ellenzéki politikus megmérgezése után kialakult instabilitás voltak, illetve Joe Biden, a Trumpnál sokkal inkább oroszkritikus amerikai elnök győzelme is nehézség lehet Moszkvának.

Ebben az új környezetben Vlagyimir Putyin előbb a „volt elnökök” státuszának erősítésével foglalkozott (ez a jogszabály leginkább róla szól, rajta kívül még Dmitrij Medvegyevet érinti), hosszú távú büntetőjogi immunitást és fizikai védelmet biztosítva önmagának, majd napokkal később miniszterelnöke, Mihail Misusztyin a kormányt is átalakítja.

A megüresedő posztokra jelölt személyek listáját Mihail Misusztyin miniszterelnök hétfőn a parlament alsóháza elé terjesztette. Az energetikai tárcát 2012 óta vezető és az olajkitermelés csökkentéséről megkötött OPEC+ megállapodás kidolgozásában kulcsszerepet játszó Alekszandr Novak lehet a tizedik miniszterelnök-helyettes. Eddigi tisztségét Nyikolaj Szulginov, az orosz vízi erőművek zömét tulajdonló, állami többségű Roszgidro vezérigazgatója veheti át.

Az Uráli Szövetségi Körzet élén Nyikolaj Cukanov helyét az építőipari minisztérium éléről most felállított Vlagyimir Jakusev veheti át, az ő helyére pedig eddigi helyettese, Irek Fajzullin léphet. A közlekedési tárcát eddig vezető Jevgenyij Ditrih posztjára Misusztyin az Aeroflot légitársaságot 2009 óta vezető Vitalij Szaveljevet jelölte.

Dmitrij Kolibkin környezetvédelmi miniszter helyét az eddig a Távol-Kelet és az északi sarkvidék fejlesztéséért felelős Alekszandr Kozlov kaphatja meg, akinek az örökébe viszont a két régió fejlesztésére létrehozott alap igazgatója, Alekszej Csekunkov léphet.

Kolibkin és Ditrih új megbízatást egyelőre nem kapott.

A kormányalakítás rendjéről rendelkező új, Putyin által múlt pénteken jóváhagyott alkotmányos törvény szerint az alsóház először hagyhat jóvá miniszteri kinevezéseket. A hivatalban lévő Misusztyin-kormány januárban alakult meg az előző miniszterelnök, Dmitrij Medvegyev minisztereiből és újonnan kinevezett tárcavezetőkből. A kabinet energiáinak nagy részét eddig a Covid-19-járvány elleni védekezés kötötte le.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!