Meghalt Alex Trebek, az egyik legismertebb amerikai kvíz műsorvezetője

2020. november 9. – 10:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Másfél éve húzódó súlyos betegsége után 80 évesen meghalt Alex Trebek, a Jeopardy! című amerikai kvízműsor műsorvezetője. Trebek 1984 óta vezette a legendás kvízt, ez idő alatt pedig több díjat és elismerést kapott a munkájáért, amit még azután is végzett, hogy bejelentette, negyedik stádiumú hasnyálmirigyrákban szenved – írja a BBC.

A Jeopardy! mögött álló Sony Pictures közleményében úgy fogalmazott, hogy egy legenda előtt adóznak tisztelettel. Mint írták, Alex Trebek 37 csodálatos évig világszerte milliók számára volt a megnyugtató hang, és a pillanatnyi menekvés a dolgos mindennapokból. Trebek nemcsak éles eszű volt, hanem karizmatikus is, így nem volt meglepő, hogy a közel négy évtized alatt vitathatatlanul ő lett a Jeopardy! arca, és vele futott be igazán a kvízműsor. A kanadai-amerikai műsorvezető több mint 8200 epizódot vezetett, ezzel ő lett az egyik legismertebb tévés személyiség Észak-Amerikában, 2014-ben pedig megdöntötte az egy műsorvezető által levezényelt legtöbb televíziós show Guinness-rekordját.

Trebek tavaly márciusban jelentette be, hogy rákos, ám azt mondta, kezelése alatt továbbra is vezeti majd a műsorát. A rá jellemző fanyar humorral egyébként arra hivatkozott, hogy nincs más választása, mint legyőzni a betegséget, mert a szerződése 2022-ig köti őt. A legendás műsorvezető rendszeresen tájékoztatta a rajongóit az állapotáról, és még júliusban is azt mondta, hogy optimista a helyzetével kapcsolatban. Mivel Trebek a végsőkig maradt a műsornál, a rajongók még bő egy hónapig láthatják majd őt a műsorban, az utolsó vele készült epizód karácsony napján jelenik meg.

Magyarországon a Jeopardy! annyira talán nem ismert műsor, leginkább memékben lehet vele találkozni, pedig a tengerentúlon legalább annyira ikonikus, mint nálunk a Legyen Ön is milliomos! volt annak idején. (Frissítés: egy olvasónk teljesen jogosan jelezte, hogy Magyarországon is lehet azért ismerni a műsort, mert volt magyar változata is Mindent vagy semmit néven, amit Vágó István vezetett. Ebben szerepelt az azóta Hide the Pain Harold néven elhíresült Arató András is, aki itt mondta el, hogy nagyon szereti a tejet, és a kakaót is) A játék három résztvevője különféle kategóriákból, azon belül pedig különféle pénzösszegekből válogathatnak, majd ennek megfelelően kapnak egy választ, amire fel kell tenniük a megfelelő kérdést. Ha sikerrel járnak, megkapják a pénzt, ha viszont nem, akkor levonják azt a már megszerzett nyereményükből. A három körös játék végén a legsikeresebb játékos hazaviheti az általa felhalmozott összeget, és legközelebb is visszatérhet a játékba.

A Telex friss híreit itt találja >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!