Mindent tagad a háborús bűnökkel vádolt volt koszovói elnök

2020. november 9. – 18:28

frissítve

Mindent tagad a háborús bűnökkel vádolt volt koszovói elnök
Hasim Thaci a hágai bíróságon (Fotó: Jerry Lampen/ANP/AFP)

Másolás

Vágólapra másolva

A hágai különleges ügyészség elé idézett Hashim Thaci lemondott koszovói elnök csütörtöki meghallgatásán kijelentette: nem ért egyet az ügyészség ellene felhozott, háborús és emberiesség elleni bűncselekmények elkövetésének vádjaival – közölte a nemzetközi média hétfőn

Hashim Thaci – aki ellen a hágai különleges ügyészség a nyár folyamán emelt vádat az 1998-1999-es szerb-koszovói konfliktus idején elkövetett háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt – múlt csütörtökön mondott le elnöki tisztségéről, miután a hágai különleges ügyészség megerősítette az ellene felhozott vádakat, írta az MTI.

A volt koszovói elnök meghallgatásán kijelentette, nem tekinti magát bűnösnek az ellene felhozott háborús bűncselekményekben. „A vádirat teljesen megalapozatlan, egyetlen vádpontot illetően sem tekintem magam bűnösnek” – mondta Thaci.

Ügyvédje, David Hooper badarságnak nevezte a vádakat, és hangsúlyozta, a jogi eljárás során bizonyítani fogja, hogy az állítások mindegyike teljes mértékben hamis. Kérelmezte, hogy engedjék szabadon Hashim Thacit a tárgyalás megkezdéséig.

Beszámolók szerint a volt elnök egy katonai repülőgépen hagyta el Koszovót, amelynek fedélzetén utazott a szintén háborús és emberiesség elleni bűncselekmények elkövetésével vádolt Kadri Veseli, a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) egykori tagja, a koszovói parlament korábbi elnöke is.

A hágai vádhatóság június 24-én emelt vádat Thaci és a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) más egykori másik tagjai ellen. Az UCK egykori parancsnokai a különleges ügyészség vádirata alapján legalább száz gyilkosságért felelhetnek. Az áldozatok között mások mellett koszovói albánok, szerbek, romák és más nemzetiségű emberek, valamint politikai ellenfeleik is vannak.

A Telex friss híreit itt találja >>>

A 2015-ben létrehozott, nemzetközi bírákat és ügyészeket foglalkoztató különleges ügyészséget az Európai Unió finanszírozza, de a koszovói törvények alapján működik. Hatáskörébe az 1998-1999-es koszovói konfliktus idején gerillaakcióiról elhíresült UCK által elkövetett, az ügyészség által feltételezett háborús bűnök vizsgálata tartozik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!