Hazatért száműzetéséből Evo Morales, volt bolíviai elnök

2020. november 9. – 20:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hazatért hétfőn argentínai száműzetéséből Bolíviába Evo Morales, a latin-amerikai ország egykori elnöke, írta az MTI.

Helyszíni beszámolók szerint Moralest több száz híve kísérte az argentin-bolíviai határhoz, és elbúcsúzott tőle Alberto Fernández argentin elnök és Cristina Kirchner alelnök is, aki azt mondta: Moralesnek mindig lesznek barátai Argentinában.

A Mozgalom a Szocializmusért (MAS) párt alapítójaként is ismert Morales a 2019-es választásokon még mint az ország hivatalban lévő elnöke indult, és a hivatalos eredmény szerint megnyerte a voksolást, ezáltal a negyedik mandátumát szerezte volna meg. Az ellenzék azonban csalást kiáltott, tüntetések kezdődtek, zavargások törtek ki, majd a hadsereg kihátrált Morales mögül, ő pedig lemondott, és előbb Mexikóba, majd Argentínába távozott.

Alberto Fernández argentin elnök elbúcsúzik Evo Morales volt bolíviai elnöktől az argentínai La Quiaca és a bolíviai Villazon városát összekötő hídonFotó: Paolo Aguilar/MTI/EPA/EFE
Alberto Fernández argentin elnök elbúcsúzik Evo Morales volt bolíviai elnöktől az argentínai La Quiaca és a bolíviai Villazon városát összekötő hídonFotó: Paolo Aguilar/MTI/EPA/EFE

Az átmeneti kormány idején terrorizmus miatt vádat emeltek ellene, ám az október 18-i elnökválasztás után, amelyen a volt elnök párttársa, a Morales idején a gazdasági tárca élén álló Luis Arce győzött, visszavonták az ellene kiadott elfogatóparancsot.

Morales Arce győzelme után kijelentette, hogy haza fog térni, és ha engedik neki, szakszervezeti munkát vállal, és emellett haltenyésztéssel akar foglalkozni. Nem vállal tisztséget Arce kormányában, de támogatni fogja őt.

A Telex friss híreit itt találja >>>

Mindeközben Acre egyelőre nem jelentette be a kabinetjét, amelynek megalakulását követően a koronavírus-járvány okozta terhekkel és az országot sújtó gazdasági nehézégekkel egyaránt meg kell birkóznia.

A Morales vezette Bolívia az Egyesült Államokkal szemben álló, baloldali vezetésű latin-amerikai országok csoportjába tartozott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!