Európai vámemelés jöhet Trump utolsó két hónapjára

2020. november 9. – 11:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Politico elemzése alapján akár 4 milliárd dolláros büntetővámról is dönthetnek az illetékes európai miniszterek.

A Politico elemzése szerint nem sokkal azután, hogy az európai kormányfők sok sikert kívántak a következő amerikai elnöknek, Joe Bidennek, még borsot törhetnek Donald Trump jelenlegi elnök orra alá.

A trade war kölcsönös vámkivetési háborújában sok volt a kölcsönös vámkivetés, ám a hétfőn megvitatandó büntetővámok még egy régebbi kereskedelmi konfliktushoz kapcsolódnak.

Mindenesetre a kereskedelmi miniszterek hétfői online találkozóján akár 4 milliárd dollár értékben is büntetővámokat vethetnek ki amerikai termékek ellen.

A vita alapja az, hogy a felek azzal szokták megvádolni a másikat, hogy az tiltott állami támogatásokat nyújt a versengő repülőgépgyártó cégeknek, a Boeingnek és az Airbusnak.

(Kattintson ide, és friss Telex-cikkeket talál!)

A WTO kereskedelmi szervezet ezért tavaly engedélyezte az amerikai kormánynak, hogy 7,5 milliárd dollár értékben büntetővámokat vessen ki európai termékekre, így francia borokra, sajtokra, ír whiskykre és még egy rakás más termékre – foglalja össze az esetet a 444.hu cikke.

Most viszont a WTO az európaiaknak is megadta az engedélyt, hogy amerikai termékekre vessenek ki 4 milliárd dollár extra vámot. Az EU kormányai megvárták az elnökválasztást, nehogy azzal lehessen vádolni őket, hogy befolyásolni akarják a választásokat.

A Politico szerint Joe Biden vezette kormánnyal nagyobb esélyt lehet a vita rendezésére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!