A bécsi lezárások tanulsága: a fiatalokat és egyedül élőket nyomasztja a korlátozás

2020. november 9. – 19:36

frissítve

A bécsi lezárások tanulsága: a fiatalokat és egyedül élőket nyomasztja a korlátozás
Bécs egy normális esetben zsúfolt utcája este nyolc után – Olvasónk felvétele

Másolás

Vágólapra másolva

Az élet Bécsben nem állt le annyira, mint a koronavírus első hullámánál, de a társasági életről le kell mondani, számoltak be a Telexnek kinn élő magyarok. Azért kerestünk osztrák példákat, mert ott október végétől vannak érvényben olyan korlátozások, amelyekhez hasonlóval szembesülünk kedd éjféltől mi is.

Az utcák üresek éjszaka, nagyon furcsa látvány és érzés. Az üres tömegközlekedési eszközök egy 1,9 millió lakosú városban szintén apokaliptikus élményt nyújtanak

– adott érzékletes képet Kornél arról, hogy mire számíthatunk városainkban szerdától. A mindennapi életet az elmondások alapján szerencsére azért nem az apokalipszis jellemzi majd.

„Az emberek amúgy is otthon maradnak az ősz miatt, így a kijárási korlátozás a legtöbbünket nem annyira érinti” – foglalta össze Móni a megkérdezettek általános véleményét. „A boltok alapból csak 20 óráig vannak nyitva itt, így a bevásárlás lebonyolításában változást nekem ez nem hozott” – írta Kornél. „Koncertek, események sem lehetnek, így jelenleg ezeket sem akadályozza a korlátozás.”

„A negyvenes éveim közepén már nem érzem a késztetést, hogy minden nap nekimenjek az éjszakának, másrészt a másfél éves gyerek legkésőbb reggel 7-kor ébreszt, úgyhogy az éjszakázást most egyébként se vinném túlzásba” – villantott fel Dénes egy polgári megközelítést.

Nem fiatalnak való vidék

Abban mindenki egyetértett, hogy a nyolcórás takarodó a fiatalokra van nagy hatással.

A huszonéves fiam és a barátnője most szinte semmit nem tud csinálni, hiszen nincs egyetem, nincs edzőterem, nincsenek bulik.

„Alapvetően a tizen- és huszonéveseket sajnálom, hogy kiesik nekik egy év bulizás. Azért persze hiányzik a mozi meg a koncertek” – mondja empatikusan Dénes.

De a szűkülő lehetőségek megpróbáltatásokat jelentenek azoknak, akik nem feltétlenül a reggelig tartó technopartikat hiányolják. „Nekem kisgyerek mellett a közös ebédek jelentették a szociális életet. Az étterembezárások miatt nehéz találkoznom másokkal. Ez eléggé zavar” – számolt be szomorúan Judit.

Bár a bölcsődék, óvodák és kisiskolák nyitva maradtak Ausztriában, a hétvégék extra terhet rónak a szülőkre, mert „nincsenek foglalkozások, gyerekszínház, torna, ahol a gyerek jól érzi magát, mi pedig találkozhatunk más szülőkkel” – tudtuk meg Judittól.

Az utcai kávézás divatja

Röviden tehát az intézkedések nyomán az emberek társasági élete szűkül le nagyon. Ez pedig a nem családosoknál nyomasztó helyzetet szül, ahogy például Kornél soraiból megtudtuk: „Amiben a korlátozás sok nehézséget hozott nekem, az a szociális élet. A nagy általánosságban az emberek betartják itt a szabályozásokat, így már egy ideje nagyon kevés emberrel tudok a munkahelyemen kívül találkozni. A jelenlegi helyzet szinte teljesen lenullázta a kontaktok számát. Számomra ez a legnehezebb a része a jelenlegi szituációnak.”

A Landstraße emberek nélkül egy hétköznapon – Olvasónk felvétele
A Landstraße emberek nélkül egy hétköznapon – Olvasónk felvétele

A fentiekre válaszul kialakult az utcán kávézás trendje: Flóra beszámolója szerint egyelőre kevés kávézó zárt be, mert az emberek elvitelre kérik a kávéjukat, amelyet aztán odakinn beszélgetve isznak meg. De jellemzőek a napközbeni parkos találkozók, séták is. A tudatosabb polgárok pedig igyekszenek életben tartani a számukra kedves vendéglátóhelyeket, és kedvenc éttermükből rendelnek, mesélte Judit.

Két téren valószínűleg gyökeresen más lesz a helyzet Ausztriában és Magyarországon. Egyrészt, az osztrák állam meglepő mértékben vesz részt a vállalkozások és emberek körülményeinek javításában.

A munkahely biztosít számunkra ingyenes pszichológust, hogy a bezártságérzetről és a múlt héten történt terrorakcióról beszélni tudjunk. Ezt elszámolják munkaidőnek. Ilyen hozzáállás miatt tudja magát jól érezni az ember egy városban, és a körülmények ellenére a lehető legpozitívabb maradni

– újságolta Kornél.

Többen számoltak be arról, hogy ha pozitív esetet találnak egy iskolában, óvodában, akkor állami költségen tesztelnek le mindenkit, és két napon belül prezentálják az eredményt, így csak a betegeknek kell otthon maradniuk. Juditéknál a cég tesztelte le minden dolgozóját.

De a szabályozás is életszerűbb. Míg hétfő délután állás szerint Magyarországon csak munka miatt lehet utcára lépni este nyolc után, Ausztriában szabad kutyát sétáltatni, futni vagy sétálni, és családi kötelezettségek, vagy segítségre szorulók ellátása miatt is ki lehet menni az utcára.

Nem lazábbak, hanem tapasztaltabbak

A Bécsben élők összességében kevésbé látták tragikusnak a mostani lezárásokat. Ehhez hozzátartozik, hogy már van tapasztalatuk a tavaszi hullám után. „Az emberek nem állnak sorban vécépapírért, konzervért, mert tudják, hogy úgyis kapnak” – emelte ki az egyik jellemző tünetet Judit. „Már nem várjuk el, hogy a futár az ajtó előtt hagyja a rendelt ételt, nem fertőtlenítünk le mindent állandóan. Nem lazábbak vagyunk, hanem tapasztaltabbak.”

Móni szerint az emberek reménykednek abban, hogy 30 nap múlva úgyis feloldják a korlátozásokat. De kapcsolatai révén ő úgy értesült, hogy az idegenforgalom és a síterepek nem így készülnek. „Nem nyitják ki a hoteleket, nem tervezik, hogy elindítják a sífelvonókat. A síterepeken úgy gondolják, hogy nem lesz szezon.”


A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!