Néhány óra alatt több mint ezer besúgó jelentkezett a hongkongi rendőrség forródrótján

2020. november 6. – 10:28

Másolás

Vágólapra másolva

Néhány óra alatt több mint ezer jelentés érkezett azon a forródróton Hongkongban, amin bárki jelentheti, ha törvénysértést vél felfedezni.

A júniusban elfogadott nemzetbiztonsági törvény szerint jogsértő, ha valaki a Kínától való elszakadást pártolja, és még külföldiekkel is összejátszik. Ha valaki ilyen jellegű tevékenységet lát, már névtelenül jelenthet, küldhet videókat és fotókat a rendőrségnek.

A rendőrséggel emailben, sms-ben is fel lehet venni kapcsolatot, vagy a Hongkongban rendkívül népszerű WeChat alkalmazáson is lehet tippeket adni. A BBC azt írta, a forródrót beüzemelése után alig néhány órával a hongkongi rendőrség azt közölte, hogy már több mint ezer jelentést kaptak. A törvényt alkalmazva már több ellenzéki aktivistát elítéltek, de a számuk növekedhet a forródrót bevezetésével.

Alexandra Wong, aki szinte minden tüntetésen részt vett korábban, állítása szerint Sencsben 14 hónapig tartották fogvaFotó: EYEPRESS VIA AFP
Alexandra Wong, aki szinte minden tüntetésen részt vett korábban, állítása szerint Sencsben 14 hónapig tartották fogvaFotó: EYEPRESS VIA AFP

„Azzal, hogy a kínai kormány bátorítja az embereket, hogy jelentsenek a szomszédaikról és barátaikról, megvalósítja Hongkongban a társadalmi ellenőrzés legsikeresebb eszközét, az informátor kultúrát” – mondta a Human Right Watch Kína-kutatója, Maya Wang.

A hongkongi ellenzéki politikusok is úgy vélik, hogy a forródrót arra jött létre, hogy elhallgattassa a más véleményeket megfogalmazókat.

Peking szerint az ország instabillá vált a hónapokig tartó ellenzéki tüntetéssorozat miatt, ezért volt szükség szigorítani a nemzetbiztonsági törvényen, ami nyugati kormányok és emberi jogi szervezetek élesen elítéltek.

A Telex friss híreit itt találja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!