Egész éjjel lőtték azeri és török erők Hegyi-Karabah fővárosát

2020. november 06. – 11:31

Másolás

Vágólapra másolva

Az azeri és a török erők egész éjszaka hevesen ágyúzták Hegyi-Karabah fővárosát, Sztepanakartet és Susi (Susa) városát, a támadásokban három civil meghalt – közölte péntek reggel a jereváni kormány mellett működő közös örmény-hegyi-karabahi tájékoztatási központ.

„Az azeri-török erők egész éjszaka intenzív rakétás-tüzérségi támadások alatt tartották Susit és Sztepanakertet. Susiban leégett több lakóház. A karabahi fővárosban is vannak rombolások” – írták a közleményben.

A helyszínen vannak a rendkívüli helyzetek szolgálatának mentőcsapatai, az előzetes jelentések szerint három civil meghalt, írta az MTI.

A Reuters hírügynökség csütörtök este adott hírt arról, hogy heves ágyúzás alá került a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah fővárosa.

A bakui védelmi minisztérium péntek reggeli tájékoztatása szerint Örményország területéről csütörtök hajnal óta lövik időről időre Terter városát, valamint a Terteri, Geranboji, Tovuzi, Kedabeki és Daskasani járásokat Azerbajdzsánban.

Hegyi-Karabahban szeptember 27-e óta folynak a harcok. Azerbajdzsán eltökélt szándéka, hogy fegyverrel visszaszerzi a többségében örmények lakta enklávét. Az ENSZ minapi jelentése szerint a harcok elől civilek tízezrei menekültek el. A hegyi-karabahi régió védelmi minisztériuma szerint az összecsapásokban eddig 1100-nál több katonája esett el. Azerbajdzsán csak a civil áldozatokról ad tájékoztatást, katonai veszteségeit nem közli a háborús időszakban érvényes katonai cenzúrára hivatkozva.

A Telex friss híreit itt találja >>>

Jereván és Baku orosz, illetve nemzetközi közvetítéssel már háromszor is tűzszünetről állapodott meg, de a fegyverek így sem hallgattak el. Az Azerbajdzsántól egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek nyilvánító Hegyi-Karabah hovatartozása miatti konfliktus 1988-ban, még a Szovjetunió fennállásakor robbant ki, és azóta újra és újra fegyveres harc bontakozik ki az örmények és az azeriek között. Azerbajdzsán területi egységét akarja visszaállítani, Örményország pedig az örmények lakta enklávé érdekeit védi.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!