Itt van Trump hajnali, csúsztatásoktól hemzsegő beszéde magyar felirattal

2020. november 6. – 12:10

frissítve

Itt van Trump hajnali, csúsztatásoktól hemzsegő beszéde magyar felirattal
Donald Trump a Fehér Házban, 2020. november 5-én este tartott beszéde alatt. Fotó: Brendan Smialowski / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Donald Trump meglehetősen furcsa beszédet tartott magyar idő szerint péntek hajnalban a Fehér Ház sajtószobájában, a beszédről több hírcsatorna, így az MSNBC, az ABC és a CBS is elkapcsolt, majd jelezték, hogy az elnök által hangoztatott választási csalás nem történt meg, és egyelőre egyetlen bizonyítékot sem mutattak be, amely ennek az ellenkezőjét jelezné.

A beszéd – amelynek legérdekesebb részei cikkünk végén magyar felirattal is megtekinthetőek – után az amerikai Associated Press ment végig állításról állításra, hogy ellenőrizze azok valóságtartalmát.

Trump: „Olyan történeteket hallunk, amik valójában rémtörténetek. Hosszú pereskedés jön majd ezután, úgy érezzük, mert annyi bizonyítékunk van.”

Valóság: Donald Trump, és a stábjának egyetlen tagja sem mutatott még be egyetlen bizonyítékot sem, hogy bármiféle törvény- vagy szabályszegés történt volna a 2020-as amerikai elnökválasztás alatt. Ezzel szemben országszerte folyamatosan, zavartalanul, a törvényi előírásoknak megfelelően zajlik a levélszavazatok feldolgozása.

Trumpék egyik fő emlegetett panasza ugyanakkor teljesen alaptalan. Állítja ugyanis, hogy a választás napján kell feldolgozni az összes szavazatot, de ez téves. Olyannyira, hogy korábban még egyetlen elnökválasztáson sem történt meg ez, egyszer sem érték el a 100%-os eredmény-feldolgozottságot a választás napján. Erre se törvényi előírás, se elvárás nincs. Idén a szokottnál jóval több levélszavazat érkezett – nagyban a koronavírus-járvány miatt –, így érthetően csúszik a feldolgozás.

Pennsylvania

Trump: „Pennsylvaniában párthű demokraták megengedték, hogy napokkal az elnökválasztás után is befogadják a levélszavazatokat, sőt, ennél még merészebb dolgokat is, ráadásul bármiféle postai pecsét és azonosító jel nélküli szavazólapokat dolgoznak most fel.”

Valóság: Nem az elkötelezett demokraták, hanem az állam Legfelsőbb Bírósága döntött úgy, hogy a választás napja előtt postára adott, de később beérkező levélszavazatokat is fel kell dolgozni. Itt három nappal a választás utánig várják ezeket. Az amerikai Legfelsőbb Bíróság is ránézett a kérdésre, majd nem avatkozott közbe, engedélyezte a háromnapos ráhagyást. Ha szükséges, később is megvizsgálhatja a történteket. Több más állam szintén elfogadja az időben feladott, de később beérkező levélszavazatokat.

Trump: „A pennsylvaniai demokrata képviselők a Legfelsőbb Bíróságon próbálták megakadályozni, hogy a mi ellenőreink is részt vehessenek a szavazatok feldolgozásának felügyeleténél. Senkit nem akarnak a közelében sem a dolgokat. Nem akarják, hogy lássák, hogyan számolják a szavazatokat.”

Valóság: Ebből semmi nem igaz. Senki nem akarta megakadályozni a megfigyelőket abban, hogy mindkét félt egyenlő arányban képviseljék, és a demokraták sem akadályozták abban a republikánusokat, hogy elvégezhessék a megfigyelői feladataikat. Trump ráadásul fals módon tálalta azt is, miről szólt a keresetük, a stábja ugyanis azt próbálta elérni, hogy az előírásokhoz képest még közelebbről vehessék szemügyre a feldolgozást, és ezt aztán meg is kapták.

(Közben egy szövetségi bíró el is utasította Trumpék keresetét a szavazatszámlálás felfüggesztésére, mivel a republikánusok és a demokraták is 60-60 delegáltat küldhetnek, hogy monitorozzák a szavazatszámlálást. Mint mondta, nem teljesen érti, ebben miért nem tudtak bíróságon kívül megegyezni.)

Michigan

Trump: „Megtagadták, hogy a kampánystábunk bármilyen megfigyelést végezzen Detroitban a szavazatszámlálás során.”

Valóság: Ebből semmi nem igaz. A levélszavazatokat egy belvárosi rendezvényközpontban dolgozták fel, 134 munkaállomáson, és mindkét párt állomásonként 1-1 megfigyelőt delegálhatott. A város egyik tisztségviselője nem tudott arról, hogy bármelyik megfigyelőt megakadályozták volna a munkavégzésben, arról viszont kapott jelentést, hogy több megfigyelő agresszívan viselkedett, és próbálta megfélemlíteni a szavazatszámlálókat.

Mark Brewer, a demokrata párt michigani szervezetének korábbi elnöke elmondta, hogy egy bizonyos pillanatban valóban korlátozták mindkét párt megfigyelőinek számát, de csak a járványügyi előírások miatt, ugyanis túl sokan voltak a zárt térben.

Georgia

Trump: „A georgiai választást felügyelő szervezetet a demokraták irányítják.”

Valóság: Épp, hogy ellenkezőleg, az állam választási ügyeiért ugyanis egy republikánus tisztségviselő, a Georgia belügyeiért felelős Brad Raffensperger felel.

Trump: „A Legfelsőbb Bíróság kimondta, hogy Georgiában a választás napján lehet és kell szavazni, de nem így történt. Még a választás után is érkeznek be a szavazatok.”

Valóság: Trump nem helyesen találja a Legfelsőbb Bíróság ítéletét, az ugyanis azt mondta ki, hogy a választás napján helyi idő szerint este 7 óráig minden szavazatnak be kell érkeznie, ez alól egy kivétel van, a külföldön szolgáló katonák szavazatai. Ugyan Georgiában még jelenleg is tart a szavazatszámlálás, ám most olyan levélszavazatokat dolgoznak fel, amelyek a törvényes időhatárig beérkeztek.

Törvénytelen szavazatok

Trump: „Ha csak a törvényes szavazatokat számolnák, simán nyernék. Ha a törvénytelen szavazatokat is beleszámolják, akkor ellopják tőlünk a választást.”

Valóság: Semmi alapja nincs annak, amit Trump mond. Ráadásul sem a kampánystábjának segítői, sem a választási tisztségviselők nem jelentettek olyat, hogy bárhol nagy mennyiségű szabálytalan szavazatra bukkantak volna, főleg nem olyan óriási mértékben, mint ami egy sima Trump-győzelmet megfordítana.

Donald Trump emellett arról is beszélt, hogy több fontos államban is jelentős az előnye, de lényegében már a keddi, saját győzelmét kihirdető beszéde óta ezt hangoztatja, hiszen nem veszi figyelembe, hogy a legtöbb, a feldolgozás során feltorlódott levélszavazat olyan sűrűn lakott, városi körzetekből érkezik, ahol nagyobb a demokrata bázis, így a feldolgozás során változik a leadott szavazatok aránya. Főleg úgy, hogy Trump legtöbb szavazója kedden, személyesen adta le voksát, így a feldolgozás során ők azonnal megjelentek az adatokban.

Trump kedd este, amikor győztesnek hirdette ki magát, még vezetett Michigan, Wisconsin, Pennsylvania és Georgia államokban is, melyekből kettő, Michigan és Wisconsin azóta megfordult, a másik kettő pedig rettentő szorossá vált – ezekben még nincs végeredmény, ahogy az amerikai elnökválasztás végső eredménye sincs meg.

(Ha a Telex által készített magyar felirat nem jelenik meg automatikusan, kiválasztható a lejátszó alsó sorában.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!