Az EU szankcionálja Lukasenkót a tüntetők elnyomása miatt

2020. november 6. – 16:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az EU szankciókat vet ki Alekszandr Lukasenkót belarusz elnökre és az ország további 14 magas rangú tisztviselőjére az augusztus elején tartott, vitatott kimenetelű választások ellen tüntetők elnyomása miatt – írja az MTI az unió hivatalos közlönye alapján.

A szankciók, amelyek jelenleg 59 belarusz tisztviselőre vonatkoznak, magukban foglalják a beutazási tilalmat és a pénzügyi eszközök befagyasztását. Ezenkívül uniós polgároknak és a vállalatoknak tilos pénzeszközöket rendelkezésre bocsátani az érintetteknek.

(A Telex legfrissebb híreit itt olvashatják.)

Az EU Observer nevű, brüsszeli eseményekkel foglalkozó híroldal szerint Lukasenkónak és családjának két unión belüli ingatlanvállalatban van üzleti érdekeltsége. A vállalkozások Cipruson találhatóak. A korlátozások Lukasenko fiát, Viktort is érintik, aki nemzetbiztonsági tanácsadói szerepet tölt be a belarusz kormányban.

A pénteki határozat követi a Miniszerek Tanácsa által elfogadott október elejei állásfoglalásokat, amelyekben a testület határozottan elítélte a belarusz hatóságok atrocitásait a békés tüntetők ellen, és Lukasenko szankcionálást helyezte kilátásba, „amennyiben az országban nem javul a helyzet.” Az EU azért is várt eddig a korlátozó intézkedések bevezetésével, mert abban bízott, hogy az elnök önként vesz majd részt az ellenzékkel folytatott tárgyalásokban és az ország demokratikus átalakításban.

Az augusztus 9-i belarusz választások óta – amelyen hivatalos eredmények szerint Lukasenko a szavazatok több mint 80 százalékával hatodszor választották elnökké – vasárnaponként hétről hétre tömegek követelik az államfő távozását, ő azonban nem hajlandó erre. A legutóbbi megmozduláson 300 tüntetőt vettek őrizetbe a hatóságok.

Kanada szintén szankciókat vetett ki 13 belarusz vezetőre, az Egyesült Államok pedig üdvözölte az uniós döntést.

A tüntetéshullámot és a belarusz helyzetet bemutató szeptember végi helyszíni riportunkat ide kattintva olvashatják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!