Eddig nyolcezer embert öltek meg a Fülöp-szigeteki kábítószerellenes kampányban

2020. november 5. – 09:24

Eddig nyolcezer embert öltek meg a Fülöp-szigeteki kábítószerellenes kampányban
Rabok között keresnek drogot egy manilai börtönben (Fotó: Noel Celis/AFP)

Másolás

Vágólapra másolva

Mintegy 8 ezer embert öltek meg a Fülöp-szigeteki államfő által meghirdetett kábítószerellenes kampányban.

A Camilo Cascolan országos rendőrfőnök jegyezte közlemény szerint csak idén szeptemberben és októberben 119 gyanúsított vesztette életét több mint 9 ezer rendőrségi akcióban, és 2016 óta már összesen 7987-en haltak meg a műveletek során.

Az elmúlt négy évben 1,29 millió kábítószerterjesztő és felhasználót fogtak el a rendőrök, több mint 234 ezer rajtaütést és fedett akciót vezényeltek le, ezekben 357 069 embert tartóztattak le, írta az MTI.

A Fülöp-szigeteki rendőrség azonban még így sem elégedett, Cascolan azt írta, növelni kell a kábítószerellenes műveletek számát.

Emberi jogi szervezetek többször bírálták a Rodrigo Duterte elnök által meghirdetett kampányt, amelyben szerintük számos jogsértés is előfordult. Becsléseik szerint a műveletek halálos áldozatainak valós száma közel a háromszorosa lehet a hivatalos adatokénak. Egyúttal azzal vádolják a rendőrséget, hogy előzetes vizsgálat nélkül ölt meg sok embert, akikről csak gyanította, hogy közük van a kábítószer-kereskedelemhez.

Októberben Duterte egy televíziós műsorban azt mondta, kész felelősséget vállalni a kampányban elkövetett gyilkosságokért, és boldogan vállalná akár a börtönt is a halálesetekért, ha azzal a hazáját szolgálja.

A Telex friss híreit itt találja >>>

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ügyésze legalább két, emberiesség elleni bűncselekmény és tömeggyilkosság miatti panaszt vizsgál Duterte kábítószerellenes hadjárata kapcsán. A panaszokra Duterte azzal válaszolt, hogy két évvel ezelőtt felmondta országa tagságát az ICC-ben, amelynek ügyésze azt válaszolta, ennek ellenére is vizsgálódik majd a droggyilkosságok ügyében, mert a feltételezett bűncselekmények idején az ország még tagja volt a törvényszéknek, és azokban az ügyekben az ICC illetékessége továbbra is fennáll.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!