Razziát tartottak Navalnij alapítványának moszkvai irodájában

2020. november 5. – 18:40

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz rendőrség csütörtökön rajtaütést tartott a legismertebb ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij Korrupcióellenes Alapítványának moszkvai irodájában. Az állami hivatalok bejelentése szerint bűnügyi nyomozás indult a csoport igazgatója ellen, írja a Reuters.

Navalnij még mindig Németországban lábadozik azok után, hogy német orvosok állítása szerint novicsok idegméreggel mérgezték meg még augusztusban. A mostani rajtütésről Navalnij felvételt is közzétett a közösségi médiában. Az RIA hírügynökség szerint a rajtaütés Ivan Zsdanov, a csoport igazgatója elleni büntetőeljárással volt összefüggésben, mivel nem hajtotta végre a bíróság korábbi ítéletét.

A moszkvai bíróság Navalnij alapítványát, valamint egyik támogatóját, Ljubov Sobol politikust is 29 millió rubel (több mint 114 millió forint) kártérítést fizetésére kötelezte egy hónapja egy moszkvai iskolák étkeztetéstét végző cég elleni rágalmazásáért.

A Kreml kritikusai szerint ezek a pereket, valamint a rendőrségi razziák a hatalom összehangolt támadása a szervezetük ellen, az orosz hatóságok ezt azonban tagadják.

> > > > > A Telex legfrissebb híreit itt találja > > > > >

Alekszej Navalnij megmérgezése

A legismertebb orosz ellenzéki politikus, a Vlagyimir Putyin elnököt rendszeresen bíráló és többször őrizetbe vett Alekszej Navalnij augusztus 20-án rosszul lett egy Szibériából Moszkvába tartó repülőgépen. Öntudatlan állapotban került az omszki kórházba, ahol tagadták, hogy mérgezés történt volna.

Navalnijt azonban két nappal később átszállították egy berlini kórházba, ahol később megerősítették a mérgezés gyanúját. A német kormány azt is bejelentette, hogy a Szkripal-ügyben is használt novicsok került a súlyos állapotban kezelt férfi szervezetébe. Orvosai szeptember 7-én jelentették be, hogy javult Navalnij állapota, felébresztették a mesterséges kómából, és fokozatosan lekapcsolják a lélegeztetőgépről is. Egyelőre azt nem tudták megmondani, hogy milyen maradandó hatásai maradhatnak a mérgezésnek, de Navalnij szeptember 15-én már a kórházi ágyáról családjával közös képet posztolt, és egy német ügyésszel is beszélt már arról, mire emlékszik. Azóta arról is rakta ki képet, ahogy az orosz politikus már egyedül lépcsőzik.

Navalnij kollégái szerint Putyin megrendelésére mérgezték meg az ellenzéki politikust, a nemzetközi bírálatokkal is szembenéző orosz felső vezetés viszont tagadja, hogy bármi köze lenne az ügyhöz. Angela Merkel német kancellár gyilkossági kísérletnek nevezte a mérgezést, Navalnij pedig egy blogposztban szeptember 21-én bírálta az orosz hatóságokat, amiért nem indítottak büntetőeljárást az ügyben. A politikus október 1-jén, első támadás utáni interjújában nyíltan azzal vádolta meg Putyint, hogy ő adott utasítást a mérgezésre. A Kreml erre azzal vágott vissza, hogy Navalnij a nyugati titkosszolgálatoknak dolgozik, amelyek feszültséget akartak kelteni Oroszországban a fehérorosz elnökválasztás mérlegének megvonása után.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!