Biden: Nem azért jöttem, hogy bejelentsem a győzelmemet

2020. november 04. – 22:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az USA korábbi alelnöke a kampánya delaware-i főhadiszállásáról jelentkezett be, hogy beszédet mondjon azok után, hogy megnyerte Wisconsin államot, és 10 elektori szavazattal került közelebb került az elnökséghez. Helyi idő szerint szerda délután Biden azt mondta,

még nem jelenti be, hogy nyert, de hisz abban, hogy meglesz a győzelemhez szükséges 270 elektori szavazata a szavazatszámlálás végén.

A demokrata elnökjelölt arról is beszélt, hogy soha nem szavaztak még ennyien Amerikában, hogy a demokrácia egyáltalán nem halott, hogy az emberek kezében van a hatalom, és egyedül az ő akaratuk fogja eldönteni azt, hogy ki lesz az USA elnöke. Azt is egyértelművé tette: ragaszkodik ahhoz, hogy minden leadott szavazatot megszámláljanak. (Trump stábja korábban bejelentette, hogy leállítanák a pennsylvaniai szavazatszámlálást, hogy jogi lépéseket tesznek Michiganben és hogy újraszámlálást kérnek Wisconsinban.)

Joe Biden sajtótájékoztatója a delaware-i kampányközpontban – Fotó: Jim Watson / AFP

Beszélt arról is, hogy bár demokrataként kampányolt, de amerikaiként lesz elnök, ugyanis szerinte csak minden amerikait képviselve lehet betölteni ezt a hivatalt.

„Amikor mi nyerünk, nem lesznek vörös államok és kék államok, csak Egyesült Államok lesznek”

- zárta a beszédét Biden.