A levélszavazatok dönthetnek

2020. november 04. – 10:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Donald Trump a fehér házi sajtótájékoztatóján azzal vádolta a demokratákat, hogy el akarják csalni a választást a levélszavazatokkal, mivel például Pennsylvaniában a törvények szerint a választás után még három napig érkezhetnek be olyan levélszavazatok, amiket még az urnazárás előtt adtak fel. Pennsylvaniában jelenleg 12,7 százalékkal vezet Trump, de még csak 64 százaléknál áll a feldolgozottság, és 1,4 millió levélszavazatot még nem számoltak meg.

Ha esetleg az összes levélszavazat feldolgozása után Trump vesztésre állna, borítékolható, hogy mindent meg fog tenni, hogy jogi úton maga felé fordítsa az eredményt. Azt már belengette, hogy leállíttatná az urnazárás után beérkező levélszavazatok számlálását.

Azonban könnyen lehet, hogy 1,4 millió levélszavazat sem lesz elég Bidennek, még akkor sem, ha a levélben szavazók 70-80 százaléka rá szavazott, ugyanis akár több millió levélszavazatot is visszautasíthatnak majd a országszerte a számlálás során a rettentő szigorú érvényességi szabályok miatt.

Ezek között többek között olyanok szerepelnek, mint hogy nem lehet nedves a beküldött szavazólap, és hogy a teljes dátumnak kell szerepelnie a borítékon (a 10/22/2020 érvényes, a 10/22/20 nem). Ezenkívül vannak olyan államok, ahol a szavazólapot bele kell tenni egy borítékba, majd azt a borítékot egy másikba. Ha a szavazólapot csak egy borítékban küldi a szavazó, akkor az nem érvényes. A legfontosabb szabály viszont az, hogy a borítékon szereplő aláírásnak meg kell egyeznie azzal, ami az adott állam nyilvántartásában szerepel. Mivel nehéz pontosan úgy aláírni a borítékot, ahogy az a jogosítványon vagy egyéb, 5-10 évvel korábban készült okiraton szerepel, rengeteg levélszavazatot nyilvánítanak érvénytelenné az aláírás pontatlansága miatt.