Mikorra lehet részeredmény az amerikai elnökválasztáson?

2020. november 3. – 21:02

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar idő szerint egészen november 4. reggel 7-ig tart a 2020-as amerikai elnökválasztás, ekkor zárul ugyanis Alaszkában az utolsó urna. Elképzelhető, hogy a végeredményre még ennél is tovább kell majd várni, de részeredményeknek addig sem leszünk híján.

A Reuters gyűjtötte össze, hogy mikor mi történik az éjszaka és hajnal folyamán. (A megadott időpontok mind magyar időszámítás szerint értendők.)

00.00 – Bezár a szavazóhelyiségek egy része az egyaránt erős republikánus bázisnak számító Indianában és Kentuckyban. Ezzel egy időben megérkeznek az első, előzetes exit poll eredmények.

01.00 – Dél-Karolina, Georgia, Indiana, Kentucky, Virginia és Vermont államokban fejeződik be elsőként a szavazás. Floridában is bezár pár szavazóhelyiség, de a többség ott magyar idő szerint hajnali 2-ig nyitva tart. Ekkor könnyen lehet, hogy Joe Biden fölényét mutatják majd az eredmények Floridában a többségében demokrata korai szavazó miatt, de ahogy elkezdik majd a személyesen voksolók szavazatait feldolgozni, Donald Trump kerülhet fölénybe a déli államban.

Ekkortól indul a részeredmények részletesebb ismertetése, de még csak azokban az államokban, ahol véget ért a szavazás.

01.30 – Észak-Karolinában, Nyugat-Virginiában és Ohióban is zárul a szavazás, bár Észak-Karolina több részén 45 perccel meghosszabbították a szavazást a reggel tapasztalt problémák miatt. Észak-Karolinában november 12-ig várják a választás napjáig postán feladott szavazólapokat, Ohióban 10 napig még érvényes szavazatnak minősül a november 2-ig feladott lap.

Szavazó egy cincinnati szavazóhelyiségbenFotó: Jeffrey Dean / Reuters
Szavazó egy cincinnati szavazóhelyiségbenFotó: Jeffrey Dean / Reuters

02.00 – 17 államban (Alabama, Connecticut, Delaware, Florida, Illinois, Maine, Maryland, Massachusetts, Mississippi, Missouri, New Hampshire, New Jersey, Oklahoma, Pennsylvania, Rhode Island, Tennessee és Washington D.C) ér véget a szavazás. A billegő államnak számító Pensylvaniában pont a floridai helyzet fordítottja jöhet, hiszen csak az urnák zárása után kezdik számolni a korábban feladott szavazatokat, így Biden később fordíthat, ha netán ő nyerne itt.

02.30 – Arkansas államban is zárul a szavazás.

03.00 – Újabb 14 államban fejeződik be a szavazás (Arizona, Colorado,, Dél-Dakota, Észak-Dakota, Kansas, Louisiana, Michigan, Minnesota, Nebraska, New York, Texas, Új-Mexikó, Wisconsin és Wyoming). Michiganben és Wisconsinban hasonló forgatókönyv lehet, mint Pennsylvaniában, a korai eredmények alapján elhúzhat Trump, majd a már előre leadott szavazatok feldolgozásakor – ami csak kedden indult el – zárkózhat Biden.

04.00 – Iowa, Montana, Nevada és Utah államok is zárnak.

05.00 – Idaho, Kalifornia, Oregon és Washington államokban fejeződik be a szavazás.

06.00 – Hawaii szavazófülkéi zárnak.

07.00 – Utolsóként Alaszkában is véget ér a szavazás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!