Közel száz partra sodort delfint mentettek meg Srí Lanka partjainál

2020. november 03. – 18:31

Közel száz partra sodort delfint mentettek meg Srí Lanka partjainál
Egy partra vetett halott rövidszárnyú gömbölyűfejű-delfin Panadura partján. Fotó: Lakruwan Wanniarachchi / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Közel száz, Srí Lanka partjaira sodródott delfint juttattak vissza a tengerbe a helyiek, írja a CNN. Helyi idő szerint hétfő délután került a Colombótól 25 kilométerre fekvő Panadura partjaira a rövidszárnyú gömbölyűfejű-delfinekből álló raj, a helyiek pedig értesítették a parti őrséget és a haditengerészetet is, hogy mihamarabb visszatereljék őket a vízbe.

Ez volt az eddigi legnagyobb partra vetett bálnaraj az országban, mondta a Srí Lankai tengeri környezetvédelmi hatóság az AFP hírügynökségnek. A fajt ugyanis bár magyarul delfinnek hívjuk, és a rendszertani besorolásban is a delfinfélék közé tartozik, angolul „short-finned pilot whale”-nek nevezik őket (ahogyan a kardszárnyú delfin is angolul „killer whale” néven fut).

Önkéntesek tolnak vissza a vízbe egy partra sodort delfint Panadura partjainálFotó: Lakruwan Wanniarachichi / AFP
Önkéntesek tolnak vissza a vízbe egy partra sodort delfint Panadura partjainál
Fotó: Lakruwan Wanniarachichi / AFP

Nishantha Ulugetenne altengernagy vezetésével a helyi vízisportklub jet skijeit használták a delfinek visszaterelésére, a munka pedig egészen éjjelig tartott. A száz tagból álló rajból négy delfin halt meg, ennek okát vizsgálják – ahogyan azt is, hogyan kerülhetett a szárazföldre a víziállat-csorda. A haditengerészet szerint a raj egy, a fősodortól elszakadt delfint követhetett, így sodródhattak ki a partra.

>>> A Telex legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<